«Зворушливий акт прозорості» в Одесі

Довибори до Верховної Ради в одномандатному окрузі №136 замість призначеного головою Центрвиборчкому Сергія Ківалова відбулися «по-одеськи» непередбачувано. Спостерігачі й журналісти, які звикли брати дільничні комісії штурмом і використовувати розвідувальні засоби, щоб поспілкуватися з кандидатами, назвали цю кампанію розгулом демократії. Ніхто до останнього дня не міг сказати, хто ж стане переможцем. Звісно, ряд порушень було зафіксовано, але на них заплющували очі.

Одеські вибори різко вибивалися з ряду кількох останніх кампаній, де змагалися кандидати від «поганої» влади і «ображеної» опозиції. Тут адмінресурс було розділено між заступником голови облдержадміністрації Антоном Кіссе і депутатом міськради Володимиром Рондіном. Протилежні сили представляв лідер партії «Яблуко» Михайло Бродський, якого підтримала «Наша Україна». Антона Кіссе навіть намагалися зняти з реєстрації за «суттєво недостовірні дані» в автобіографії за скаргами його конкурента Сергія Стукаленка. Недостовірність полягала в тому, що А.Кіссе не вказав кілька громадських організацій, які очолював. Аргументи А.Кіссе переконали і суд, і окружну виборчу комісію (ОВК): автобіографії обсягом понад дві тисячі знаків не розглядаються, тож кандидатові не вистачило місця, щоб вписати всі свої регалії.

Виборчі перегони проходили мляво. Чорних піар-технологій, як зазначив координатор коаліції «Свобода вибору» Владислав Каськів, зафіксовано не було. На запитання, чому кандидати відмовлялися від участі в теледебатах, Антон Кіссе відповів: «Я в КВН не граю». Це був камінчик у бік М.Бродського, осердя штабу якого сформоване саме з професійних КВНщиків.

Явка на вибори склала близько двадцяти відсотків. Окрім традиційної аполітичності здійснити своє волевиявлення одеситам завадила затяжна злива і свято Трійці. Основною проблемою стали списки виборців: у них знаходили неіснуючі будинки, а існуючі навпаки «загубилися». Крім того, право голосувати отримали люди, яких уже кілька років немає на світі. Згідно із законом, зміни до списків у день виборів можна вносити тільки після судового рішення. Деякі завзяті одесити намагалися піти цим шляхом, але суди виявилися закритими.

ОВК довелося врегулювати це постановою, яка дозволяла складати додаткові списки. Під сурдинку на одній із дільниць з’явився список на п’ятсот військовослужбовців, а на іншій голосувати дозволили навіть громадянинові Сирії. Нестачу будинків голова ОВК Олександр Купріянов пояснив тим, що вони в аварійному стані, але у відселених мешканців збереглася прописка. Розв’язати цю проблему, на думку Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової, може єдиний реєстр виборців і електронна система голосування, яка дозволить здійснювати своє волевиявлення навіть громадянам України, які перебувають за кордоном. Щоправда, про це говорять уже п’ять років, а віз і нині там. З іншого боку, міжнародний спостерігач від Українського конгресового комітету Америки Орися Кулик зазначила, що технічні нововведення створюють можливості для нових маніпуляцій.

«Нашоукраїнці» Олег Рибачук та Євген Червоненко запевнили, що мають документальні свідчення фактів підкупу. На території 136-го округу зосереджено сімдесят відсотків студентських гуртожитків міста. Нардепи стверджують, що «бурсаків» централізовано звозили на дільниці, де за процесом голосування стежила адміністрація їхніх ВНЗ. Із неофіційних джерел стало відомо, що переможець Антон Кіссе має на опонентів аналогічний компромат.

Про те, що більшість кандидатів реєструвалися тільки з метою отримати вплив на ОВК, свідчила недбалість у написанні програм. Вони мало чим відрізнялися одна від одної. Впадали в око хіба що тези Світлани Степаненко, яка до грудня минулого року займалася тільки вихованням дітей, а тепер «як і корумпований чиновник» хоче добре жити. Особливо їй припали до серця автомобілі, «як у ескорті президента». Вразила й автобіографія вже згадуваного С.Стукаленка – найкоротша з усіх. Кандидат у народні депутати виявився безробітним токарем, єдиною заслугою якого є те, що він «з мамою і братом живе в Одесі». А от у біографії В.Рондіна, який посів друге місце у перегонах, привертає увагу оригінальний кар’єрний стрибок: 1991-го року був штукатуром, а уже 1993-го стає директором брокерської контори. Лідер одеських виборних перегонів Антон Кіссе ще не знає, лави якої політичної сили він поповнить, але симпатизує лідеру «Трудової України» Сергію Тигипку.

Одеські вибори викликали інтерес не лише тому, що повинні були перевірити готовність команди Сергія Ківалова з ЦВК до президентських перегонів, а й стати тестом на політичні вподобання півдня України. Як виявилося, вони центристські. Деякі експерти характеризують ці вибори як спробу зміцнити репутацію голови ЦВК Сергія Ківалова. Його донька Тетяна, як відомо, відмовилася від перегонів, щоб не позбавляти посади батька. Недремне око голови ЦВК стежило всю ніч за процесом підрахунку голосів через систему веб-камер. Присутні в ОВК у свою чергу могли бачити і слухати Сергія Ківалова в прямому ефірі. Крім того, аналітик місцевого інформаційного агентства «Контекст-медіа» Ігор Кисельов запевнив, що підконтрольні Ківалову ЗМІ останнім часом подають доволі збалансовану інформацію. Одеський варіант виборів заступник голови Комітету виборців України Євген Побережний назвав «зворушливим актом прозорості».