Зелені свята

У неділю, 30 травня, православні віруючі відзначають День Святої Животворящої Трійці, або П’ятидесятниці. Бо це свято відзначається на п’ятдесятий день після Великодня. Саме цього дня на апостолів зійшла благодать Духа Святого. Трійця трьома святами багата: квітами, травами і рум’яним літом.

У народі свято Трійці ще низивають Зеленими святами. Відзначають його три дні. Перший день – Зелена, або Клечальна неділя, другий – Клечальний понеділок, а третій – Богодухів день.

Напередодні, у Клечальну суботу, обов’язково прикрашають обійстя, господарські будівлі та оселю ззовні й всередині клечанням – зеленими гілками клена, липи, акації, ясена, горіха, дуба тощо. Подекуди забороненим для цього деревом вважається осика, бо на ній, за повір’ям, повісився Іуда. Гілки встромляють у стріху, вішають на воротях, ними прикрашають вікна, ікони, сволок. Підлогу встеляють запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, чебрецем, васильками, пижмою, татарським зіллям.

У Зелені свята треба бути особливо обережними, бо це дні найбільшої агресивності мавок, русалок, потерчат та іншої нечисті. На Зелену неділю дівчата за допомогою вінків ворожать. Для цього потрібно піти до ставка, не забуваючи про обережність, та пустити вінки за водою, якщо вони зійдуться, то дівчина цього року вийде заміж.

На Трійцю поминають померлих родичів (і самогубців теж), їх могили обсипають клечальним зіллям, на них обов’язково залишають які-небудь наїдки. У деяких місцевостях на кладовищі влаштовують панахиди та спільні поминальні трапези.

Клечального понеділка після церковної відправи освячують поля, аби Господь захистив їх від граду та пожеж. Діти і молодь влаштовують різноманітні ігри.

Третій, Богодухів день, найбільше святкує молодь, яка влаштовує цікаві забави у лісі, полі, чи на вигоні за селом. На Лівобережжі дівчата водять Тополю. Суть її полягає в тому, що серед гурту дівчат обирають найгарнішу, яка й виконує роль Тополі. Потім цю красуню, аби її ніхто не впізнав, прикрашають вінками. Разом з веселою юрбою, Тополя ходить по обійстях і господар кожного, в яке вона зайде, щедро обдаровує молодь. На Поліссі побутував схожий до цього обряд троїцького Куста, роль якого теж виконувала найвродливіша дівчина.

У Богодухів день також освячували криниці.