Карієс іде в історію

Відійшли у минуле часи людського страху перед в’їдливим звуком бормашини зі стоматологічного кабінету. Пішла у минуле й мода на «золоту» усмішку і носіння в карієсних ямках панацейного миш’яку. Загалом, пророкують, що через кілька десятиліть карієс стане такою ж рідкістю, як огидні блохи. Попри все наша держава має широке поле діяльності, аби удосконалювати свою стоматологію і наздоганяти розвинутіші у цій сфері країни. Одним із кроків до поліпшення професіоналізму вітчизняних фахівців-стоматологів став український півфінал щорічних змагань стоматологів із країн СНД і Балтії, який відбувся днями у Полтаві.

Започатковано цей професійний конкурс 1994 року з ініціативи Сергія Радлінського, нині заслуженого лікаря України, викладача Української медичної стоматологічної академії  (Полтава). Ідеї судилася щаслива доля: чемпіонат став престижним конкурсом. Про нього знають у Лондоні і Стокгольмі, Ташкенті і на Сахаліні. Кузнею чемпіонів кілька років поспіль була і, сподіваємося, залишиться стоматологічна поліклініка Міністерства оборони України, яку очолює полковник медичної служби, головний військовий стоматолог України Рафік Камалов. До речі, поліклініка цього року відзначить своє 60-річчя.

У змаганнях, крім України, брали участь і стоматологи із Вірменії, Грузії, Казахстану, Литви, Молдови, Росії, Узбекистану. В усіх цих державах відбудуться національні півфінали, переможці яких поміряються професійною майстерністю у вересні на міжнародних фінальних змаганнях у Полтаві, яку заслужено називають Меккою реставраційної стоматології. Переможець отримає Золоту «зубасту» віолончель і головний приз – ваучер на придбання матеріалів і обладнання на суму 3 тис. доларів США та поїздку на один із стоматологічних заводів, що виробляє стоматологічне обладнання.

Учасниками півфіналу були талановиті молоді лікарі зі сформованим «почерком» і доброю славою серед пацієнтів. Серед них: Ірина Тага (Львів), Володимир Чех (Севастополь), Дмитро Лактін (Луганськ) і дворазовий чемпіон України Сергій Чертов, який і працює у Луганську. Члени журі виставляли бали, звісно, знаючи, чию роботу оцінюють.

Ім’я неодноразового чемпіона України 2004 року було названо на семінарі «ДентАрт-2004», що днями відбувся у Києві, в Українському домі. Втретє найкращим стоматологом-реставратором України став Сергій Чертов.