Візит стратегічного партнерства

З Мареком Сівцем, міністром, головою бюро Національної безпеки Республіки Польща, довелося зустрітися вже удруге. Але, якщо першого разу, – так би мовити, «заочно», під час вивчення його наукових праць про українсько-польські взаємини, то друга зустріч, яка мала таку ж тематичну спрямованість, відбулася щойно – вже у приміщенні польського посольства у Києві.

Проте, чи не найголовнішою темою запитань та відповідей став Ірак. Так, за словами пана Сівця, польських та українських миротворців виведуть з Іраку лише після передачі влади іракцям. Але не означає, що це станеться в червні, як раніше передбачали союзники, бо напруження в цій країні аж ніяк не спадає.

Також голова польського РНБО повідомив, що Польща не збирається виводити війська через загрозу терористичних актів. «Будь-яким рішенням стосовно військового контингенту ми б не хотіли дестабілізувати ситуацію в Іраку», – заявив пан Сівець.

Попри це, він незадоволений результатами тендерів на відбудову Іраку. За його словами, польські підприємства не виграли жодного великого тендера через те, що більшість із них не виявили активного бажання. А ті компанії, які брали участь – не перемогли через відсутність досвіду та професіоналізму. Іншою причиною є те, що відбудова Іраку гальмується через нестабільність в країні.

Крім того, Сівець назвав «винятковим моментом у своєму житті» отримання високої української державної нагороди від Президента України. Він підкреслив: «Я вже сім років займаюся польсько-українським співробітництвом, відкрив та полюбив вашу країну. Цей орден, вважаю, є нагородою усього українського народу, великим зобов’язанням для мене на майбутнє. Працюватиму на справу України завжди».