Терпець урвався

Про тиск та погрози на свою адресу депутати Верховної Ради подейкують часто, дехто з сміливців навіть з трибуни про це заявляв. У парламенті цього скликання традицію застосування непарламентських методів впливу на позицію депутатів започатковано ще під час формування більшості. Останнім часом тиск посилився з боку тих, хто намагався «проштовхнути» конституційну реформу, пропорційне виборче законодавство, іракське питання тощо.

Прізвищ не називатимемо, хоч вони відомі тим, хто цікавиться політикою. Аби, за правовими нормами, не втручатись у хід розслідування, яке пропонує провести група депутатів.

Парламентарії Василь Гаврилюк, Олександр Омельченко та Сергій Бичков з групи «Центр» вимагають утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з розслідування фактів тиску на народних обранців. «Останнім часом поширились факти тиску з боку посадових осіб державних органів на депутатів та членів їх родин з метою протиправного впливу на їх рішення з важливих соціально-значущих питань, які входять до компетенції депутатів Верховної Ради. Певні посадові особи унеможливлюють об’єктивне, неупереджене та вільне виявлення позиції депутатів як повноважних представників українського суспільства під час голосувань у пленарній залі Верховної Ради та під час виконання депутатських повноважень», – заявляють депутати. Парламентарії вважають, що такі дії порушують Конституцію, посилюють соціальну напругу та гальмують нормальну роботу парламенту. «Як наслідок, створено штучну перешкоду для прийняття низки соціально-важливих законів, які потребують першочергового розгляду», – наголошують депутати.