До осені борги треба повернути!

У напруженій, принциповій формі пройшла позавчорашня нарада під головуванням мера Олександра Омельченка з представниками підприємств-боржників міста Києва. Аргументуючи свою жорстку позицію у ставленні до керівників, які затримують виплату заробітної плати своїм працівникам, Олександр Олександрович слушно зазначив, що «причини є і будуть, якщо їх шукати». За його словами, ніхто не давав права керівникам,  у чиїх руках трудовий процес, а то і долі працівників, не виплачувати заробітну плату.

І хоча ситуація у Києві не найгірша, адже борг київських підприємств складає всього близко 0,8% від загальноукраїнського (приміром, найгірша ситуація у Дніпропетровську – там борг складає аж 570 мільйонів гривень, в той час як у Києві менш як 18), жодних поблажок у КМДА робити не збираються. За словами голови, столична влада при вирішенні питання боргів із заробітної плати поки що намагалася не використовувати непопулярні методи тиску на керівників підприємств-боржників, прагнучи поміркованого вирішення проблеми. Зараз головам районних держадміністрацій, профспілкам та директорам поставлено завдання: протягом червня-липня здійснити конкретні заходи з ліквідації боргів, включаючи додаткові інвестиції, кредити в банках тощо. Наслідком невиконання поставленних вимог можуть стати  і кадрові покарання.

Олександр Омельченко поіменно назвав близько десятка «закоренілих» боржників. Прикметно, що борг між київськими підприємствами розподілено досить нерівномірно. Шість чи сім з них мають до половини загального боргу міста, решта ж – порівняно незначні суми.

Олександр Омельченко підкреслив, що не інакше як бездіяльною в цій ситуації можна назвати позицію профспілок, які мають напряму захищати інтереси працівників, і зокрема в таких ситуаціях. Тож поки таке безпорадне, а то й байдуже ставлення з боку громадських організацій до цих питань зберігатиметься й надалі, мабуть, без жорсткого, цілком виправданого втручання влади не обійтися.