Китайська троянда

Ця рослина може досягти 3 – 4 м заввишки. Листя у неї овальне, яскраво-зелене, блискуче. Квіти – найрізноманітніших кольорів: пурпурово-червоні, рожеві, оранжеві, прості й махрові. За правильного догляду може цвісти цілорічно. Тримати вазон потрібно на добре освітлюваному підвіконні, але не під прямим сонячним промінням.

Розмножують троянду в основному живцями, які нарізають у серпні. За 25-30 днів їх укорінюють у горщиках, накритих скляною банкою. Весною рослини, що виросли із живців, пересаджують у більшу місткість із землесумішшю дернової, листяної землі, перегною та піску у співвідношенні 2:1:1:1. При цьому вкорочують довгі пагони, що стимулює утворення великої кількості молодих, на яких будуть квітки. Оптимальна температура для китайської троянди – близько 15°С.

Під час росту й цвітіння рослину слід щедро поливати. Раз на місяць після поливу корисно її підживити. Найефективніші добрива – розчини курячого посліду і коров’яку почергово з мінеральними добривами. Узимку підживлення припинити, а полив зменшити до 1-2 разів на тиждень.

Якщо троянда сама почала скидати бутони – це свідчить про те, що ґрунт пересох або в ньому недостатньо поживних речовин. Листя починає опадати, якщо ґрунт надто сухий або, навпаки, перезволожений, а також при різкому перепаді температур.