Насіння – з власного городу

«Торік купила на базарі насіння буряка. На вигляд воно було гарне: велике, щільне, наповнене. Посіяла його вчасно. Сходи з’явилися дружні, вирівняні, однак надалі рослини, сформувавши 4-5 листків, почали масово цвісти, так і не утворивши коренеплодів», – пише наша читачка.

Часто трапляється так, що придбавши насіння у щедрої продавщиці, яка гарантувала його якість, ви виростите не те, на що сподівалися. У цьому разі придбали, вочевидь, насіння з «цвітушних» рослин першого року, яке зовні нічим не відрізняється від дворічного, і воно повністю повторило материнську форму. Надійніше заготовити його самостійно, обравши вже перевірений на вашому городі сорт. Зробити це нескладно, проте потрібно дотримуватися певних правил:

– Не намагайтеся отримати насіння від гібридів (у такому разі на етикетці буде значок F1), оскільки воно не дасть гарного врожаю. Технологія виробництва такого насіння складна і застосовують її тільки в спеціалізованих установах.

– Маточні коренеплоди (висадки) мають бути здоровими, не підмерзлими, без механічних пошкоджень та мати вагу 200-300 г. Їх потрібно збирати до настання заморозків, залишаючи при цьому черешки завдовжки 1-1,5 см (щоб не пошкодити центральну бруньку). Зберігають висадки за температури 2-40С.

– Ґрунт під маточники має бути добре розпушеним, удобреним, без каміння та твердих грудок, оскільки надалі вони уповільнюватимуть ріст коріння.

– Вибирають коренеплоди в день висаджування, щоб не допустити навіть незначного їх підв’ялення. Підв’ялі маточники надалі утворюватимуть багато «упертюхів», тобто не утворюватимуть квітконосного пагона і не цвістимуть.

– Висаджують маточники в підготовлені ямки чи борозни, куди бажано внести 0,5-0,8 кг перегною, на початку травня. Під час садіння коренеплід слід добре ущільнити землею і заглибити верхівку нижче рівня ґрунту на 2-3 см.

– Відстань між висадками залежить від розміру коренеплодів та становить 35-40 см, ширина міжрядь – 60-70 см.

– Догляд за висадками полягає в розпушуванні міжрядь, виполюванні бур’янів та підживленні мінеральними добривами. Підживлюють насінники курячим послідом (1:10) чи мочевиною (15-20 г на 10 л води з розрахунку на 5-7 рослин). Перед цвітінням роблять друге підживлення фосфорно-калійними добривами: суперфосфатом та калійною сіллю по 15-20 г/м2. Крім того, насінники потрібно обов’язково поливати, витрачаючи 60-80 л води на квадратний метр. Потрібно також подбати про їхній захист від шкідників, хвороб та граду. Коли з’являються квітконосні стрілки, їх слід обережно підв’язати до кілків.

– Для кращого запилення кущі струшують до 4 разів на день у ранкові години.

– Для кращого дозрівання насіння прищипують верхівку квітконосної стрілки на четвертину в другій половині літа. За 1-1,5 тижня до збирання насіння рослини обережно підкопують, надриваючи кореневу систему.

– Збирають насіння, коли підсохнуть дві третини клубочків, та витримують у добре провітрюваному приміщенні 8 – 12 днів. Потім відділяють від суцвіть, очищають та досушують.

– З однієї рослини отримують 50-60 г насіння, яким можна засіяти 25 м2. Зазвичай, достатньо висадити 2-3 маточники, щоб забезпечити себе насінням на кілька років. До речі, схожість воно зберігає впродовж 5-6 років, але краще висівати 2 –
4-річне насіння.

І наостанок найголовніше: оскільки буряк – перехреснозапильна культура, не вирощуйте одночасно кілька сортів, та простежте, щоб поблизу не було кормових буряків – вони легко перезапилюються між собою.