Малина любить вологу

Малина – досить холодостійка рослина, але при умові, що в неї вчасно визріли пагони і вона була добре укрита снігом. Але якщо її посадити у затінку, пагони дуже витягуються, вона стає вразливою для шкідників і хвороб, затягується також період дозрівання ягід. Тому краще підбирати добре освітлені, захищені від вітрів місця.

Найкращі ґрунти для малини – добре дреновані суглинки з реакцією 5,8-6,7. Унаслідок того, що корені її розташовані близько до поверхні, горизонтально, ця рослина дуже вимоглива до вологості ґрунту, особливо під час дозрівання ягід.

Щоб не допустити загущеності при садінні малини, необхідно враховувати, що у різних її сортів утворюється неоднакова кількість пагонів.

Найкраще висаджувати малину восени. Але якщо ви вирішили посадити її весною, то такі рослини потрібно добре поливати, не допускаючи пересушування ґрунту.

Зазвичай малину садять рядком уздовж огорожі з відстанню між рослинами 30-50 см. Але фахівці радять цю відстань збільшити до 70 см, а міжряддя до 1,8-2 м. Отримуючи більше сонячного світла, кущі дадуть якнайбільший урожай.

Існує ще й кущовий спосіб вирощування малини, при якому рослини розміщуються на відстані 1,5-1,8 м. При цьому малина менше вражається шкідниками і хворобами, краще плодоносить.

Якщо на ділянці високе залягання води, фахівці радять висаджувати кущі малини на гребенях. А якщо вода низько, то краще садити у рівчаки.

Найкраще добриво для малини – гній, яким одночасно і мульчують ґрунт навколо кущів. Фахівці вважають мульчування ґрунту у малиннику обов’язковим, адже мульча зберігає вологу, повітропроникність ґрунту, запобігає перегріву коренів.

Поливи для малини – обов’язкові, але тут потрібно зважати й на погодні умови та стан ґрунту. Одні садівники роблять їх по рівчаках на відстані 50-60 см від куща, одночасно поєднуючи цей процес із підживленням (на відро води беруть 20 г карбаміду, 40 г суперфосфату і 10 г сульфату калію), інші ж вважають, що краще рівчаків не робити, аби не зашкодити близько залягаючому корінню.

Весною проводять обрізування пагонів малини, що підмерзли (до першої живої бруньки), одночасно нормуючи їх у кущі – фахівці радять залишати їх не більше 7. Улітку ж, після видалення недорозвинутих і тих, які загущують кущ, залишати 10-12 пагонів.

Для доброго розвитку куща важливе видалення молодої порослі, яку підрізають лопатою кілька разів за сезон.

Із часом на кущах малини, що довго ростуть на одному місці, зменшується врожайність ягід. Тоді роблять омолоджування куща, видаляючи його центр лопатою. На коренях, що залишилися у ґрунті, починають активно відростати молоді пагони, які і будуть давати врожай. Оновлюючи таким чином 5 – 6-річний кущ, малину довго можна вирощувати на одному місці.

Збільшує урожай малини і подвійне обрізування пагонів. Для цього садівники у кінці травня укорочують пагони до 100-120 см. Від цього у пазухах листків з’являються бокові пагони. Наступного року весною проводять друге обрізування і прищипують бокові пагони. Лише завдяки правильному догляду весь кущ покривається ягодами і плодоносить до заморозків.