Будьте пильними

Цвітіння вишень, бузку, що припадає на початок травня, збігається з льотом таких небезпечних шкідників, як капустяна муха, капустяна міль та білан капустяний. Вони уражають усі види капусти, а також коренеплоди редиски та редьки. Саме зараз потрібно подбати про те, щоб захистити рослини від них.

Капустяні мухи відкладають білі продовгуваті яйця на кореневу шийку чи нижню частину стебла поблизу рослини під грудками землі. Личинки (білі дрібні черв’ячки) з’являються через 10-15 днів та вгризаються в нижню частину стебла та кореня.

Ушкодження бувають настільки значними, що багато рослин гинуть, а коренеплоди стають непридатними для зберігання.
Як уберегти рослини від цього небезпечного шкідника?

Під час льоту і яйцекладки шкідників відгребіть землю від кореневої шийки рослин на 15 см і підгорніть свіжою землею з міжрядь. Роблять це кілька разів. Купки білих яєць добре помітні на землі та кореневій шийці рослин. Це найпростіший метод проти капустяної мухи на невеликих ділянках.

Застосовують також відлякуючі препарати: ґрунт навколо рослини в радіусі 4-6 см посипають нафталіном, змішаним із піском або попелом у співвідношенні 1:5. Для цього застосовують і суміш тютюнового пилу із землею чи піском (1:2). Орієнтовна норма витрати такої суміші – 4-6 г/м2. Селера також відлякує муху, тому висадіть її між капустою.

Шкодочинність личинок зменшується за раннього висаджування розсади, оскільки рослини до льоту мухи встигають прижитися та зміцніти. Високе підгортання рослин сприяє утворенню додаткових коренів у рослин, що також підвищує їх стійкість проти шкідників.

У капустяного білана яйця мають яскраво-жовте забарвлення, гусені – жовто-зелені, з темними плямами. Вони об’їдають листки, залишаючи тільки великі жилки.

Капустяна міль – дрібний, непримітний метелик. Його яйця спочатку світло-жовті, надалі темнішають. Гусені дрібні, світло-жовті. Ушкоджують листки з нижнього боку, залишаючи верхній цілим. Тканина листка в цих місцях знебарвлюється, стає надто тонкою.

Найпростіший спосіб захисту рослин від цих шкідників на невеликій ділянці – систематичний огляд листків і знищення яєць. Для цього використовують також обприскування рослин настоями, відварами. Приміром, застосовують настій деревного попелу. Його готують так: увечері 300-350 г попелу заливають 10 л холодної води, добре перемішують і залишають до ранку. Зранку настій ще раз перемішують, проціджують і обприскують рослини. Це потрібно робити саме зранку, до льоту метеликів, і стежити при цьому, щоб розчин потрапляв і на нижній бік листка. На рослини, оброблені у такий спосіб, шкідники не відкладатимуть яйця.