«Свій» гуртує молодих

У Києві (з 11 до 15 травня) триває I Міжнародний студентський театральний фестиваль аматорів «Свій». У його програмі – покази театральних вистав та кіноробіт непрофесійних режисерів-студентів, також фотовиставка, шоу молодих модельєрів України, майстер-класи.

Заради чого все це, адже в Києві – стільки професійних театральних колективів-фахівців? Щоб створити широкий «контекст» молодіжної культури, виявити молоді таланти і на театральній сцені, і в кіно, у сфері дизайну одягу, також заради нових знайомств, нових надбань і вражень – відповідають організатори. А «заварили» фестиваль «Свій» театральна студія «Свій театр» разом із студенткою – майбутнім філософом Ясею Пруденко та Центром сучасного мистецтва (ЦСМ) «Дах» на чолі з художнім керівником Владиславом Троїцьким. Цей задум підхопили студентські колективи з України, Білорусі, Росії – десять аматорських театрів зібралися на фестивалі. З-поміж них – театральна студія Національного університету «Києво-Могилянська академія», ексклюзивний театр «Сім муз» (Ялта), театр-студія Білоруського держуніверситету «На філфаці» (Мінськ), театр Уральського університету (Єкатеринбург) тощо.

Усі дійства відбуваються в Києво-Могилянській академії, ЦСМ «Дах», у будинку культури Національного авіаційного університету. Оцінюватимуть роботу студентів-аматорів знані в Україні митці – кінорежисер Михайло Іллєнко, генеральний директор акторського агентства НСКУ «Гільдія кіноакторів» Ніна Ільїна, актриса Галина Степанова та інші.

Майстер-класи для молодих митців вестимуть режисер Центру сучасного мистецтва «Дах» Владислав Троїцький, відомий лірник, бандурист Тарас Компаніченко та інші митці.

Як з’ясувалося, фестиваль безбюджетний. Та світ не без добрих людей. Тож добрі поривання молодих підтримали видавництво «ОМІ», благодійний фонд «Відкритий світ», Всеукраїнське молодіжне громадське об’єднання «Діти і молодь». Своїм поступом, розвитком суспільство зазвичай завдячує молоді. І якщо поривання світлі – «зелену вулицю» їм! Після завершення свого першого фестивалю студенти хочуть створити асоціацію аматорських театральних студій України, аби піднести на всесвітній рівень студентські театри нашої країни.