Пульс життя Олекси Захарчука

Чим захоплює ця виставка і чим полонить ця людина – великий митець Олекса Захарчук? Його метафоричні пейзажі-картини – це епос, це оспівування природи на найвищій і найсвітлішій ноті.

Дивимося на пейзажі художника Захарчука «Старокиївські пагорби», «Початок квітня», «Старе місто. Травень», «Вечір на Стугні», «Вид на Андріївську церкву», «Білі хмари над пагорбом»… Це пейзажі, ніби прості сюжети – земля, річка, обрій… Але яким велетенським духом сповнена атмосфера, яку передає художник. Такі полотна малюють не рукою – серцем.

Олекса Захарчук пережив життя довге і складне – так, саме пережив. У свої 75 років, поглянувши на свою життєву дорогу, знає (може, тільки він та Всевишній) скільки було отих випробувань. Бачив життя на межі смерті – ще ж дитиною застала його війна, пережив разом із дорослими тяжке партизанське життя, тоді опинився в дитбудинку. За таких обставин виковувалася його душа. Але світло піднялося над темрявою і злом. Душа сповнена любов’ю.

Пригадуються слова художника-академіка, його побратима Миколи Стороженка: «Такі грандіозні роботи можна писати лише душею. Він вистраждав ці твори. Ставлення до людей  у Олекси Захарчука таке ж, як і до образів у мистецтві. Тепле, світле. Він вижив і зазнавши утисків за участь у дисидентському русі шістдесятників.  І пейзаж-життя в його творах буде жити. Бо в полотнах Захарчука – живий пульс».

Виставка Олекси Захарчука, що відкрилася в Національному художньому музеї України, захоплює і фахівців, і звичайних шанувальників мистецтва. В експозиції – понад 50 творів останніх п’яти років із циклу «Тече Сула», також найкращі полотна з колекції цього музею та роботи 1950-х років, які раніше не виставлялися.

Справді, яке  багатство, яка внутрішня сила цих пейзажів-картин! У полотнах Олекси Захарчука природа постає  панорамно-масштабними образами. Так, людина  – то цілий Всесвіт, не сприйміть  це за банальність.

Учня академіків Тетяни Яблонської, Сергія Григор’єва Олексу Захарчука фахівці називають, великим майстром, що працює в традиціях української школи, класичної школи.

Під час презентації виставки (а вона триватиме до 30 травня) було представлено ґрунтовний і розкішний альбом «Олекса Захарчук. Живопис, пастель», виданий Національним художнім музеєм України. А музей такого рівня, звісно ж, будь-що не видає. Дирекція музею тонко відчуває, кому і яким полотнам тут знайти місце.