Почастували, добре слово сказали

Запрошення на солдатську кашу одержали ветерани від депутата Київради Миколи Георгієвського і Дарницької районної держадміністрації. Відзначали 59-й День Перемоги в новому парку «Позняки».

Стрілки годинника наближалися до 14.00. І хоч накрапував дощик, в польовій кухні парувала солдатська каша. Здавалося, що кухар варив її із сокири. Насправді ж сокирою лише дрова рубали, аби вогонь розвести. Підійшла, поцікавилася, хто за головного кашевара буде? Відгукнувся Олександр Німак, начальник продовольчої служби військової частини № 0040 Міністерства надзвичайних ситуацій. Із його розповіді дізналася, що служить він у частині ось уже третій рік і щоразу бере участь у заходах, присвячених Дню Перемоги:

– Укладаємо договори з організаціями районного та міського рівня, які до нас звертаються, депутатами міської та районних рад. Нам завозять продукти, із них ми й варимо кашу, – розповідає Олександр Німак. – Як правило, виїжджаємо 7 – 9 травня. Ветеранам найбільше подобається гречана каша. Її з’їдають усю. Рецепт її простий: на одну порцію беремо 80 грамів гречки, 80 грамів тушонки і зажарка з морквою. Привезли сало, заправлене часником, та український хліб – це на бутерброди, а ще – солоні огірки. Цього разу розраховували почастувати кашею 300 осіб.

Дощ почав зшивати небо із землею своїми прозорими нитками, і ветерани сховалися від зливи в заздалегідь напнутому солдатами брезентовому наметі. Це створило особливо  зворушливу атмосферу, нагадало сивочолим героям давнє, призабуте. До гурту переможців приєднався і духовий оркестр. І залунали пісні. Проголошувались тости, усі бажали один одному здоров’я.