Грошове дерево – для друга, троянди – для коханої

Українську хату не можна уявити без квітів, вона завжди мов у віночку: від весни до пізньої осені під її вікнами цвітуть пишні півонії і мальви, ніжні чорнобривці і ромашки, горді жоржини і хризантеми… Кожна дівчина колись старалася заквітчати свою господу, щоб парубки не обминали її перелаз. Отож, бувало, люди казали: «Який квітник під хатою – така й дівка в домі». А коли земля вкривалася снігом, стелилися по підвіконню в глиняних горщиках плющі, перед Різдвом зацвітав різдвяник, а фікус впирався верхівкою у самісіньку стелю. Господиня пишалася кімнатними квітами і кожен вазон доглядала, мов дитину.

Тепер інші часи, але мода на квіти не минула, навпаки, нині кожен дбайливий господар прагне прикрасити свій розкішний особняк чи квартиру екзотичними пальмами, плющами, а деякі облаштовують справжні оранжереї – зимові сади, розарії, галереї. І в магазині «Квіти України» завше людно. Тут, як мовиться, на кожен товар є свій покупець.

«Як на ті чорнобривці погляну…»

Я ступила на поріг кабінету голови правління ЗАТ «Квіти України» Поліни Осадчої й одразу поринула у весняну чарівність. На підвіконні – фіалка, така вже ніжна, що й очей не відвести, на столі – букет блідорожевих фрезій, ніби щойно зібраних у полі.
– А чому так скромно обставила кімнату королева квіткового царства? – поцікавилася я.

– Ви хотіли побачити мене серед троянд? – мило посміхнулася Поліна Іванівна. – За вікном – весна і найліпше звеселяють мою душу оці скромні весняні квіти. А ще понад усе люблю польові ромашки, волошки, маки. Знаєте, скільки було їх у моєму селі! Тепер усе бур’янами поросло, – важко зітхнула й продовжила. – Родом я з-під Чорнобиля. У нас завжди цвіли під вікном чорнобривці, матіола, нагідки. Душа заплаче й заболить, коли десь бачу їх. До речі, чорнобривці у горщику можна купити вже зараз.

У дивовижному царстві Поліни Іванівни стільки різних квітів, що аж диву даєшся: і ті, що ростуть на нашій землі, і заморські, екзотичні. Приміром, троянд – до десятка сортів.

– Либонь, найчастіше їх купують люди заможні? – цікавлюся у директорки. – І, певно, беруть оберемками?

– А це вже у кого який смак, – пояснила вона. – Та й оказія має значення. Деякі наші постійні покупці замовляють лише дорогі квіти і лише в корзинах, а деякі просять і серед зими ромашок.

Зараз найчастіше вибирають тюльпани, нарциси (ще б пак – весна за вікном).  Колись довкола Києва та й по всій Україні було стільки квітникових господарств – тепер залишилися одиниці. І пояснюють це тим, що квітникарство – невигідна справа. Отож наразі веземо з Голландії, Польщі не лише троянди, гербери, а й гладіолуси, гвоздики і навіть тюльпани. Звісно, найскромніший букет коштує щонайменше 20 гривень, а трохи розкішніший – і всі 100.

Ностальгія в полив’янім горщику

У цьому магазині можна замовити будь-яку композицію із живих квітів – у дизайнерів вистачає фантазії. Але дедалі частіше люди купують квіти у горщиках – вазони, які не в’януть роками. І не лише, щоб прикрасити дім, а й для подарунка. У торговому залі стояв молодий чоловік, який тримав в одній руці грошове дерево, а в другій – букет із маленьких троянд.

– І кому вони призначаються? – запитала я.

– Вазон – для товариша (щоб гроші в сім’ї водилися), – пояснив, жартуючи, – а троянди – для коханої.

Чого-чого, а вазонів тут – на різні вподобання. Величезні пальми (ціна деяких зашкалює – до 700 – 800 гривень), юка (від 50 до 700 грн.), духмяні геоцинти, кімнатні троянди, орхідеї (100 – 120 грн.), фіалки (20 – 60 грн.), бегонія, китайська троянда (155 грн.), міні-деревця (бансай, кактуси…). Можна, приміром, за 280 гривень купити подарунок для тещі – тещин язик, або ж фікус за 30 гривень. До речі, фікуси, які донедавна чомусь вважали символом міщанства, зараз знову в моді, як і калачики, китайська троянда. Відомий політик, який досить часто буває у цьому магазині, замовив для мами її улюблений вазон фікус. Павло Зібров недавно вибирав квіти для озеленення своєї садиби. А Софія Ротару, яку привів сюди син Руслан, була у захваті від побаченого.
Ціни на деякі вазони навіть дуже кусючі. Їх переважно беруть для оформлення офісів, хоча є чимало бажаючих мати таке диво й у своєму домі. Спеціалісти залюбки дають поради, як доглядати за вазоном, бо ж може статися, що поставив господар у кімнаті біля вікна чи гарячої батареї пальму, а вона за тиждень пожовтіла і геть засохла. Гроші викинуто на вітер. Можна, звичайно, придбати троянди, які не потребують добрив, поливу, за потреби легко перуться, тобто синтетичні. За це маєте віддати 300 – 600 гривень.

Гарні квіти варті й гарної ціни. Але якщо одного ранку прокинувшись побачите на підвіконні квітку фіалки, троянди чи кактуса й усміхнетеся, – гроші відійдуть на задній план. А якщо чарівна квітка, як, приміром, алое, каланхое, цикломен, дихорізанда має ще й цілющі властивості… Бо ж квіти лікують не лише душу.