Цвіте магнолія!

Починаючи з середини квітня і до кінця травня, а іноді й червня кияни мають нагоду милуватися цвітінням дивовижної квітки-дерева – магнолії. Ні, ні, «квітка-дерево» – це не офіційна назва, просто хочеться так назвати його через незвично-великий  цвіт.  Якщо дивитися на магнолію з відстані півкілометра, то дерево й справді здається   велетенською біло-рожевою лілією на темній ніжці. Важко знайти навіть доречне порівняння, настільки  несподівано вплітається вона у київські краєвиди. Ніби нетутешня панна в розкішній старомодній сукні зійшла  не на тій зупинці і не в тому столітті…

І справді, родовід цієї панни давній. Магнолії, зазначено в табличці поряд, чи не найдавніші покритонасінні, що виникли понад 140 мільйонів років тому. Щодо немісцевого вигляду красуні, то йому теж є своє пояснення: у природі більшість видів росте в Південно-Східній Азії та Північній Америці. А до України її завезли тільки у XIX cтолітті.

  Виростити це дерево – клопітка справа. Як розповідає старший науковий співробітник Центрального ботанічного саду імені Гришка, куратор ділянки магнолій Надія Трофименко, з насінини за перший рік дерево виростає лише на п’ять сантиметрів. Його постійно треба тримати під накриттям (купою хвойних гілочок, тирси, торфу), щоб не перусушилося на сонці. За 10-15 років триметрові дерева висаджують на відкритих ділянках. А зацвітає магнолія зазвичай, коли їй виповниться десять. До речі, є багато видів цих дерев: Магнолія Кобус, Лебнера, Обернено-яйцевидна. Усі вони цвітуть різними квітами – від сніжно-білих до блідо-рожевих. Окремо ж кожна квітка чимось схожа на латаття, водяну лілію. Дерево ще й плодоносить. Щоправда, їсти плоди не можна, зате вони можуть стати гарною прикрасою – груглі м’ячики діаметром 20-25 сантиметрів.

Росте магнолія й поза заповідними територіями. Її можна побачити на Трьохвсятительській вулиці і біля церкви на Батюка, що на Голосіївському проспекті. Також, як твердить пані Надія, це декоративне дерево нині дуже модно висаджувати на дачах, тому невдовзі, напевно, цвітінням магнолій можна буде милуватися й у приватних секторах.