Героїзм на тлі нехлюйства

Така репліка учора прозвучала з уст голови Верховної Ради Володимира Литвина у відповідь на звіт про ліквідацію надзвичайної ситуації на військовій базі під Мелітополем. Доповідав міністр з питань надзвичайних ситуацій Григорій Рева.

За словами міністра, катастрофу 6 травня спричинив недопалок. Двоє солдатів, які складали снаряди, мовляв, курили. У результаті – «війну» влаштували понад 900 умовних вагонів боєприпасів з 4 тисяч 800 умовних вагонів, що були на базі. Вибухи продовжувалися ще й учора. 950 снарядів знайдено у навколишніх селах. Деякі з них ще не дістали із землі, адже снаряди «закопались» на кілька метрів. Аби не гаяти час, їх позначають на місцевості і залишають до спокійніших днів, попередивши людей. Унаслідок катастрофи загинуло 5 осіб, але, як сказав Г.Рева, лише одного солдата безпосередньо було вбито осколком. Підозрюваних у скоєнні злочину затримано, однак міністр визнав і провину Міністерства із надзвичайних ситуацій та Міністерства оборони за байдужість і халатність. «Сьогодні ця база зруйнована практично повністю», – наголосив міністр.
Більшість депутатів, які виступали після міністра, не довіряли версії про «двох недисциплінованих курців і недопалок». Вони схилялись до іншої – «зброю розікрали, продали, а склади підпалили». Адже менше як півтора року тому Президент України розпорядився перевірити «стан збереження зброї, боєприпасів та вибухових речовин». Тож ця катастрофа й аналогічний випадок в Артемівську семимісячної давнини дуже вже нагадують «замітання слідів».

Міністр Рева каже, що нині в Україні складовано 2,5 мільйона тонн боєприпасів, тоді як армії потрібно лише мільйон. Тобто необхідна утилізація. Але ж не в такий спосіб!

А ще треба навести порядок, бо навіть міністр заявив: «Такі випадки можуть і надалі траплятись», адже командир цієї бази, як з’ясувалося, лише на 13 відсотків виконав усі приписи з техніки безпеки й статутних армійських відносин.

Нардеп О. Зарубінський з НДП порівняв цю катастрофу з Чорнобилем. Щоправда, за матеріальними збитками. Адже лише боєприпасів знищено на 2,5 мільярда гривень. А щоб ліквідувати наслідки, надати компенсацію потерпілим, то треба ще близько мільярда.

«А я завжди був проти відмови України від ядерного статусу, але тепер бачу, чого США так цього вимагали, – каже  комуніст О.Масенко. – Бо вже б і Америки не бу- ло!»

Опозиційні фракції парламенту вже вимагають відставки міністра оборони. Але Євген Марчук учора до Верховної Ради не прийшов. Цей факт депутати теж записали у список його провин.