Присвячено Бикову

У Києві стартував перший Міжнародний пісенний фестиваль «Маестро», присвячений пам’яті відомого актора і режисера Леоніда Бикова. Відкриття фестивалю відбулося в день 30-річчя з дня виходу фільму «У бій ідуть тільки старики».

На урочисте відкриття до Київського будинку кіно прибули актори, які знімалися в однойменному фільмі: Микола Мащенко (лейтенант Воробйов), Алім Федоринський (лейтенант Аляб’єв), Сергій Подгорний (Смаглявка), Олександр Немченко (Іван), Рустам Сабдулаєв (Ромео). За словами президента фестивалю Валерія Пащенка, він об’їде багато міст і сіл України. Уже заплановано поїздки до Краматорська (місто, де народився Биков), до Харкова та Львова. Протягом року фестиваль відвідає Росію, Узбекистан, Білорусь і Молдову. У Києві його учасники виступатимуть перед професійним журі, до складу якого увійдуть відомі артисти Росії й України – Дмитро Гнатюк, Йосип Кобзон, Олексій Петренко, Микола Мащенко, Микола Луків. Валерій Пащенко також повідомив про своє бажання створити фільм-продовження «У бій йдуть тільки старики-2». Закриття фестивалю відбудеться в Києві 12 грудня 2004 року, у день народження Бикова. Під час заходу буде вручено премії «Маестро» за найкраще виконання української народної, патріотичної й авторської пісні, за найкраще акторське виконання, а також приз глядацьких симпатій. Лауреати отримають грошові премії. Організатори планують зробити фестиваль щорічним і сподіваються відкрити другий фестиваль 9 травня 2005 року, присвятивши його 60-річчю Перемоги.

Цікаво, що в залі на святковому вечорі був присутній також оператор фільму Віталь Кондратьєв, якому з незрозумілих причин слова не надали. Проте він може згадати багато цікавих історій з періоду зйомок фільму. Ось, наприклад, сцена розмови Маші і Ромео під тополею має свою підісторію. Пам’ятаєте, Маша запитує Ромео: «Як буде узбецькою «Дім»?» Ромео відповідає довгим реченням, яке насправді перекладається як «Я кохаю вас, Машо». Сабдулаєв так вдало пройшов свою пробу, що кадр взяли у фільм. Нині пан Віталь пише книгу про фільм.