Здружила Анна Ярославна

На початку травня Печерськ гостинно приймав добрих давніх друзів: з візитом у районі побувала делегація з французького міста Санліс на чолі із заступником мера паном Тері.

Співробітництво між Печерськом та Санлісом розпочалося ще 1998 року, коли була підписана офіційна угода про співпрацю. За ці роки партнерства зроблено вже чимало: культурний обмін, поїздки дітей Печерська на оздоровлення, приїзд французьких дітей у Київ, проведення міжнародних зустрічей.

Але зупинятися на досягнутому, за словами голови Печерська Анатолія Коваленка, сторони не збираються. Нині один з перспективних проектів – це вшанування пам\'яті нашої видатної пращурки – Анни Ярославни, доньки Київського князя Ярослава Мудрого, яка в ХI столітті, вийшовши заміж за французького короля Генріха, й стала  королевою Франції. Після смерті вона була похована у Санлісі.

Також під час зустрічі сторони обговорили найближчі плани: проведення літніх молодіжних зустрічей на Печерську за участю молоді з міст-партнерів нашого району, видання книги «Анна Ярославна – королева Франції», співробітництво між ліцеєм Сен-Вінсет та печерським ліцеєм № 109, які спільно досліджують історію життя доньки Ярослава Мудрого.

Костянтин БРИЧУК,
Анатолій ПОТАШ

«Славутич» із голосіївською пропискою

Нинішній рік у Голосіївському районі характеризується подальшою  стабільною динамікою і високими темпами розвитку більшості сфер і галузей господарського комплексу. Про це йшлося на апаратній нараді в райдержадміністрації,  на якій були розглянуті питання виконання програми соціально-економічного розвитку району за I квартал 2004 року та бюджету району за цей час.

 Якщо у 2002 році обсяг виробництва збільшився на 9,8% порівняно з попереднім періодом, в 2003 – на 16,3%, то у I кварталі 2004 року приріст склав 24,5% (по місту 24,2%, по Україні 18,8%). Обсяг становить 524, 4 млн.грн., тобто шоста частина  обсягів виробництва міста виробляється в Голосіївському районі.

Особлива увага в районі приділяється будівництву нових промислових підприємств, адже це є передумовою зміцнення внутрішнього ринку, додаткових надходжень до бюджетів усіх рівнів, створення нових робочих місць, зростання грошових доходів населення. У найближчій перспективі – введення в червні 2004 року в експлуатацію першої черги по виробництву пива філії ВАТ «Пивобезалкогольний комбінат «Славутич» з очікуваним випуском продукції близько 16 млн. грн. на місяць.

Середньомісячна заробітна плата на промислових підприємствах району становить 1011,2 грн. Найбільшу заробітну плату отримують працівники підприємств харчової, будівельної, деревообробної, хімічної промисловостей, середньомісячна заробітна плата яких складає відповідно 1272,4 грн., 905,5 грн., 878,9 грн. та 817,5 грн. Найменшу заробітну плату отримують працівники підприємств машинобудування 454,2 грн.

З метою поліпшення транспортної ситуації на території району в цьому році буде проводитися реконструкція вул.Миколи Грінченка, вул.Боженка, вул.Байкової, буде побудовано автодорогу на ділянці від вул.Кіровоградської з виходом на Саперно-Слобідську, три пішохідні переходи, продовжується будівництво тролейбусної лінії по проспекту Червонозоряному.

Для забезпечення своєчасного проектування та початку робіт Куренівсько-Червоноармійської лінії метрополітену від станції «Либідська» до станції «Виставковий центр» Голосіївська адміністрація вишукала можливість та передбачила в бюджеті району 700,0 тис.грн. на проектування.

Для забезпечення мешканців району артезіанською водою буде побудовано два бювети по вул.Деміївській, 35-37 та по вул.Заболотного, 90-96.

Анатолій ПОТАШ