Чому не цвітуть півонії

Півонія – світлолюбна рослина, хоч може терпіти й легку напівтінь, але тривале затінення призводить до того, що вона перестає цвісти.

Якщо півонії посаджені близько біля стін будинків, вони потерпають від перегріву, стічної води та снігових завалів. Не варто висаджувати їх і біля кущів та дерев, тому що не вистачатиме живлення і вологи.

Якщо посадити півонію на піщаному ґрунті, у неї будуть невеликі квіти, слабке стебло і тонке листя. На глинистому ґрунті навпаки – квіти великі, стебла товсті, а сама рослина невисока і повільно розвивається. Півонія – вологолюбна рослина, але не переносить її надлишку – гниє коріння.

Шкодить рослині висока кислотність ґрунту.

Корені проникають лише на ту глибину, на яку скопано ґрунт, через що страждають від нестачі вологи і живлення.

Кожна частина поділеного куща повинна мати 3 – 5 бруньок і таку ж кількість коренів. Якщо ж бруньок багато, а коренів мало, то рослини будуть погано розвиватися внаслідок поганого живлення. Якщо ж навпаки – не будуть утворюватися нові корені.
Коли ж кущ ділять дуже дрібно, з 1 – 2 бруньками і шматочком кореневища, то рослини  розвиватимуться повільно і цвітіння затягнеться.

Над верхньою брунькою при садінні  повинен бути 4 – 5 сантиметровий шар землі. Якщо бруньку заглибити, рослина цвісти не буде. Якщо рослину посадити мілкіше, вона ушкоджуватиметься ранньовесняними заморозками і мало цвістиме.

Якщо багато зрізати квіток (більше половини), це дуже ослабить рослину і нові бруньки відновлення будуть слабкими і дрібними.
Зрізають надземну частину куща лише після настання перших заморозків.