Експерти працюють на пересічних українців

Найбільшу кількість судових експертиз в Україні, що виконують науково-дослідні інститути судових експертиз Міністерства юстиції – понад 45 відсотків, здійснюють на замовлення пересічних українців. Як повідомила прес-служба Міністерства юстиції України, з 63432 експертиз, які виконали торік інститути та їх відділення, 19817 – було проведено по кримінальних справах.

На замовлення МВС торік в Україні було виконано близько 20 відсотків судових експертиз; судів, у тому числі господарських – близько 13 відсотків; органів прокуратури – 6 відсотків; Державної податкової адміністрації – 3 відсотки; Державної виконавчої служби – 1 відсоток.

Близько 0,5 відсотка експертиз було проведено повторно. Основними причинами, які призводять до розбіжностей, є неправильне застосування методик дослідження, вихід експертів за межі своєї компетенції, недостатнє вивчення матеріалів справи тощо.

Нині Міністерству юстиції України підпорядковано 7 науково-дослідних інститутів судових експертиз – Київський, Харківський, Одеський, Донецький, Дніпропетровський, Львівський, Кримський та їх 12 відділень. Робота інститутів спрямована на забезпечення судів, правоохоронних органів, організацій, підприємств, установ та громадян незалежною, кваліфікованою і об’єктивною судовою експертизою, орієнтованою на максимальне використання досягнень науки і техніки.

Інф. «ВК»