Всесвіт очистять тибетські монахи?

Міжнародний театральний фестиваль міст-побратимів «Київ Травневий» щовесни дарує нам зустрічі з чудовими зарубіжними театрами, він сповнений відкриттями та приємними несподіванками. Пригадаймо, попередні фестивалі опромінили київську сцену такими зірковими акторами, як Мішель Марсо, Ані Жирардо, Софіко Чіаурелі… У біографії фестивалю – і вільнюський Малий театр Р.Тумінаса, театр «Аліс» із Парижа, італійська трупа «Балето ді Тоскано»…

Екзотику й високе мистецтво принесе киянам і цьогорічний VI фестиваль «Київ Травневий», вистави й концерти якого прозвучать сімнадцятьма мовами світу.

Із 10 до 15 травня в Києві перебуватимуть мандрівні монахи стародавнього буддійського монастиря Г’юдмед. Створення піщаної мандали, медитаційні співи – спільний проект із Міжнародним молодіжним фестивалем «Чайка».

Г’юдмед уже понад п’ять століть залишається одним із найбільших буддійських університетів, де дбайливо зберігаються і передаються від учителя до учня таємничі духовні практики і священні ритуали тибетських монахів. 1959 року, слідом за своїм духовним лідером Далай-ламою, який обрав долю вигнанця через утиски релігії в Тибеті, 150 монахів із Г’юдмеду покинули свою країну й відтворили свій монастир на півдні Індії, яка надала притулок утікачам. Нині – це одна з найбільших твердинь давнього буддійського знання. Монахи вивчають буддійську філософію, опановують духовні практики, прийоми сакрального живопису, обертонного горлового співу, що дає змогу видобувати кілька нот одночасно, передають від покоління до покоління таємниці будівництва мандали – одного з основних символів буддизму.

За уявленнями буддистів, мандала (геометричний знак – коло із вписаним у нього квадратом) – це універсальна модель Всесвіту, своєрідна карта космосу і осереддя Божої енергії.

Приїзд до Києва ансамблю мандрівних монахів, посвячених носіїв великої духовної традиції, – це унікальна можливість ознайомитися із автентичним тибетським мистецтвом. Почуємо сакральний спів і на власні очі побачимо справжні буддійські ритуали – медитації, церемонію «Очищення Всесвіту» і будівництво мандали Будди Безмежної Мудрості – оригінального палацу з різнобарвного подрібненого мармуру та піску. Протягом століть монахи споруджували такі палаци заради того, щоб люди, потрапивши до них, могли очиститися та сповнитися мудрості.

 Кілька останніх років монахи Г’юдмеду будували такі мандали в містах Азії, Європи, Америки, завжди викликаючи велике зацікавлення людей. Київська мандала, яку будували тибетські монахи 2001 року, стала першою в третьому тисячолітті.

У дні фестивалю матимемо можливість взяти участь у будівництві мандали і почути спів тибетських монахів. Вокальний стиль, яким вони володіють, не має аналогів у світі. Техніка створення звуків дуже складна. Деякі з них не фіксують навіть найсучасніші звукові носії. А тому все багатство й красу такої звукової палітри можна оцінити лише слухаючи цей дивовижний спів.

Монахи представлять своє мистецтво в галереї «Лавра», у Київському палаці дітей та юнацтва та у Київському театрі оперети.