Кармен не прощається

Жагуче пристрасна «Кармен», створена французьким композитором Жоржем Бізе, майже півтора століття владарює на найкращих сценах світу. Звичайно ж, і в Києві.

«Французька весна в Україні» – фестиваль, що розпочався 1 квітня в Національній опері балетом «Сюїта в білому» Едуара Лало, приуроченим до 100-річчя славетного Сергія Лифаря – уродженця Києва, видатного танцівника Паризької опери, відлунав фінальними акордами. У Колонній залі імені М.Лисенка 29 і 30 квітня відбулися заключні концерти французької музики у виконанні Симфонічного оркестру Національної філармонії України – своєрідний музичний діалог між Францією та Україною. Увечері 29 квітня – концерт «Пам’яті Кармен»: на філармонійній сцені показали основні фрагменти опери «Кармен». Диригував заслужений діяч мистецтв України Микола Дядюра, знаний і у Франції. Бо ж його регулярно запрошують для участі у фестивалі духовної музики та у фестивалі імені Г. Берліоза. Соло на скрипці виконував Фредерік Моро (Франція). Він засновник камерного оркестру «Скрипки Франції» та оркестру філармонії департаменту Іль-де-Франс.

У концерті взяли участь хор імені П.Майбороди Національної радіокомпанії України, колектив «Дитячої опери», народний артист Микола Коваль, заслужені артистки Ірина Семененко, Анжеліна Швач… Звучали «Куплети Тореадора», «Хабанера», арія Мікаели…

«Кармен» – вершина французької реалістичної опери. Кармен не прощається. Яскрава, життєво глибока, вона  й надалі хвилюватиме серця. І не лише чоловіків.