«Розумний» будинок

У кінострічках про майбутнє світло в будинку вмикається автоматично, тільки-но відчиняються вхідні двері. Господар заходить на кухню і вголос замовляє собі сніданок, а «розумна» техніка за кілька хвилин видає йому яєчню з беконом. Виявляється, вчені вже втілили в життя те, що кілька років тому намудрували фантасти. Причому не якісь американці, а наші співвітчизники.

Завдяки розробці комплексу автоматизованої системи керування будинком, мешканець квартири зможе оплачувати комунальні послуги, не виходячи з дому, не вистоюючи в чергах в ощадкасах. Досить буде перевести гроші з кредитної картки на рахунок надавача послуг, сидячи за персональним комп’ютером. До речі, суму оплати вже не визначатимуть «на око» – такий самий комп’ютер, тільки в приміщенні житлово-експлуатаційної контори, покаже, скільки мешканець використав газу, води та електрики за певний час.

Полегшає праця пожежників, оскільки при появі полум’я в якому-небудь приміщенні спрацює сигнальна система на моніторі у консьєржа і буде чітко видно, де саме виникла пожежа. От тільки крадіям буде несолодко, бо, залишаючи помешкання, господар вмикатиме систему охорони. Спробу відчинити двері за його відсутності зафіксує комп’ютер і надішле сигнал охоронцям.
Випробування такої системи в Західній Європі засвідчило, що завдяки автоматичному керуванню будинком економиться 50 відсотків електроенергії та 21 відсоток теплової. Комп’ютеризація обслуговування будинків особливо корисна в нашій країні, де, як відомо, енергоресурси обмежені. Але посадовці, які звикли до розтринькування народних багатств за радянських часів, на жаль, не розуміють цього.

Перешкоджає впровадженню цієї системи і те, що передбачити прямий прибуток від цього нововведення важко, хоча встановлення необхідного для функціонування системи обладнання не дуже впливає на вартість будівлі, і програмне забезпечення значно дешевше, ніж світові аналоги. Ніхто не підрахує точно, скільки завдяки автоматичному керуванню можна уникнути пожеж, крадіжок, аварій енергетичних мереж. Але є надія, що через кілька років більшість українців зможе жити в «розумних» будинках. Принаймні науково-технічна рада Держбуду України вже дала дозвіл на експериментальне встановлення таких систем у житлових і громадських будинках під час їх спорудження, реконструкції та капремонту.