Дім пощерблено зиркає шибками

Багато місяців дивиться на вулицю Щербакова (біля ринку «Нивки») вибитими шибками споруда, що колись належала військовій частині. Чи можна якось дізнатися, хто її господар і що там нині?

 

Колись тут справді була військова частина, і двоповерхова споруда з вибитими шибками слугувала казармою. Але, як повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління розквартирування військ і капітального будівництва Міноборони України полковник С. М. Данилович, з 1 березня 1996 року, згідно з рішенням Кабінету Міністрів України, військове містечко передали Управлінню державної служби охорони України (колишнє 9-те управління КДБ). Тож, мабуть, з цієї установи, в якій немає військовослужбовців строкової служби і якій будинок не потрібен, треба питати, чому він в такому занедбаному стані. Але питати щось у Державної служби охорони – це гусей підпускати. Хоча, звичайно, і там могли б зрозуміти, що споруда ця стоїть не десь там у Зачепилівці, а в центрі затишного району столиці, і її треба утримувати в належному стані. Що ж до призначення колишнього військового містечка, то, на мій погляд, там тепер розміщені якісь склади.
У Головному управлінні земельних ресурсів міськдержадміністрації вважають, що території військових частин, розташованих у Києві, можна було б використати для будівництва житла. На мою думку, поспішати з цим не треба. У Києві дислокуються Президентський полк (вул. Дегтярівська), бригада охорони Генштабу Збройних Сил (проспект Перемоги), частини Внутрішніх військ (Контрактова площа і Повітрофлотський проспект), бригада Цивільної оборони МНС (Червонозоряний проспект), полк зв’язку (вул. Народна, що у Солом’янському районі) Державної прикордонної служби та деякі інші частини, які повинні бути саме в нашому місті. І мають на це повне право хоча б тому, що їхні господарі підтримують на територіях цих частин зразковий порядок.

З іншого боку, самі частини можна було б винести на околиці столиці, що було б цілком правильно. Але для цього бракує грошей.