Через два роки парк не впізнають

Замість хворих, дуплистих та повалених вітром зелених насаджень у парку «Перемога», що в Дніпровському районі, планують висадити 5000 дерев і кущів. Аби в цій зоні відпочинку на газонах, нині завалених опалим листям, росла трава, вирубають самосів. Це та інше передбачено планом реконструкції парку.

Перша черга робіт триватиме з  15 травня до 1 жовтня цього року. До осені планують підготувати ділянки для висадки молодих дерев (каштанову алею та березовий гай збережуть), вимостити головну алею плиткою, укріпити круті схили кургану Безсмертя, позначити межі парку, частково прокласти поливочний водогін, установити опори електроосвітлення та підсвічування.

– У парку зелений пагорб губиться серед зелені, тому пропонується зробити курган гранітним. Замість сходинок і стіни, що біля кургану, варто створити суцільний майдан, на якому зручно буде збиратися ветеранам та можна буде вільно підійти і покласти квіти, – поділився планами головний архітектор проектів, начальник архітектурної майстерні інституту «Київінжпроект» АТ «Київпроект» Костянтин Черній.

У ході другої черги реконструкції планується виконати складні гідротехнічні роботи у тій частині парку, яка підтоплюється з прилеглих житлових масивів. Є намір розчистити болота і влаштувати комплекс озер, поряд з якими буде створено пункти громадського харчування, міні-стадіони, тенісні корти. Крім того, передбачається біологічна очистка води. Ґрунт, який вийматимуть з озер, пропонують не вивозити, а зробити рельєф цієї зони відпочинку привабливішим, створивши штучні пагорби, щоб взимку діти змогли кататися тут на санчатах. Завершать встановлення ліхтарів, огорожі навколо насосних станції та парку в цілому, створять 5 автомобільних стоянок на 450 місць. Через канали перекинуть кілька транспортно-пішохідних містків, якими в разі потреби зможе проїхати карета швидкої допомоги, пожежна машина, міліція. Поряд із такими містками доречно було б розташувати кав’ярні, ресторани.

Затверджена вартість проекту – щонайменше 50 мільйонів гривень. На першочергові роботи вже виділено 8 мільйонів.