Киянам «порохова бочка» не загрожує

Ще не так давно Київ мав свою «порохову бочку» на околицях селища Коцюбинське. «Вечірній Київ» розслідував цю ситуацію ще у квітні 2001 року.

Тоді наша газета забила на сполох, адже за кілька кілометрів від окружної дороги штабелями зберігалися тисячі тонн «некондиційних вибухових озброєнь» – близько 700 вагонів мін та снарядів, виготовлених понад півстоліття тому. Умови їх зберігання не відповідали нормам складування вибухонебезпечних предметів, адже штабелі боєприпасів лежали просто неба і належної охорони не було. А перевірка виявила значні порушення правил пожежної безпеки. До того ж склад перебував у зоні випробувальних польотів літаків зі злітної смуги заводу «Авіант».

На прохання редакції «Вечірки» було спрогнозовано наслідки для довкілля, якщо, не дай Боже, склад злетить у небо. Зона цілковитої руйнації сягатиме 10 кілометрів – до неї потрапить фактично вся правобережна частина столиці. А сила вибуху могла дорівнювати 45 «хіросимам».

Після виступу «Вечірки» Київський міський голова Олександр Омельченко відвідав склад і видав розпорядження про необхідність його ліквідації. З міського бюджету було виділено 7 млн. грн. для вивезення старих мін і снарядів на переробний завод до Полтавської області. Вивозити їх почали негайно – по 120 вагонів щомісяця. Невдовзі начальник профільного управління Міноборони полковник Сергій Міхтяєв повідомив, що залишки артснарядів малого калібру та набої стрілецької зброї зберігаються без детонаторів, у закритих приміщеннях, оточених земляним валом. І пообіцяв, що склад буде переобладнано для зберігання тилового військового майна. А з Міноборони надійшов лист такого змісту: «…за результатами лабораторних випробувань та з досвіду виникнення позаштатних ситуацій на арсеналах зроблено висновок: максимальний розліт осколків у разі вибуху – 400-500 метрів». Тобто ні Києву, ні Коцюбинському це нічим не загрожує.

І все ж ми запитали начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного, чи не може повторитися «мелітопольська історія» на складі боєприпасів поблизу селища Коцюбинського?

– Міністерство оборони України за дорученням Київського міського голови у жовтні минулого року провело комплексну перевірку складу боєприпасів у Коцюбинському, – відповів Віталій Никифорович. – Серйозних порушень у режимі зберігання комісія не виявила, хоча кілька зауважень стосувалися дрібних порушень правил протипожежної безпеки. Основний арсенал з цього складу було вивезено кілька років тому. Нині жодної загрози жителям Коцюбинського і киянам немає.