Пономарьов водив Руслану до лікаря

Щасливо завершився тринадцятий фестиваль «Таврійські ігри» – погода була гарною, всі артисти приїхали (хоча деякі й співали під фонограму), адміністративних правопорушень скоєно значно менше, ніж торік, а пива випито  близько ста тисяч літрів. Про музичні подробиці найдорожчого фестивалю на території СНД – у цьому репортажі.

Каховка – тихе місто. Тут гучно справляють  лише два свята – Новий Рік та «Таврійські ігри». Навіть на дверях будинку станційного наглядача висить плакат Алсу. Тобто естрада – найбільше захоплення всіх каховців. За 13 років проведення фестивалю вони удосконалились у музичних смаках, тому організатори дуже ретельно підходять до підбору «таврійських» виконавців. Головні вимоги – живий звук та демонстрація нових зрушень у творчій кар’єрі. Саме через невідповідність останньому пункту цього року не виступали ні «ВВ», ні «Скрябін», ні «Океан Ельзи». Нова програма останніх, на думку організаторів, занадто «тиха» для великої сцени. Інші «монстри» також ще не готові показати щось масштабне. Тож необхідний драйв цього року надавали «Тартак», «Грін Грей» та «Мед хедз».

Фахівці високо оцінюють виступ Ані Лорак. Загалом, десант українських співачок цього року був надзвичайно потужним – Ірина Білик у сукні з квіткою на стегні, повноцінна рок-діва Олена Вінницька, Руслана, Наталя Могилевська, що весь фестиваль ходила з ручною собачкою. Могилевська, крім собачки, привезла з собою фіналістів програми «Шанс» – Ольгу Кочеткову та Віталія Козловського. Стала помітною втішна  тенденція: зірки української сцени виховують молоде поповнення. Наприклад, Мурик опікується гуртом «Маракеш», який, до речі,  виступав на малій сцені «Таврійських ігор».  Вона загалом приймала по десять молодих колективів щодня, і приваблювала глядачів так, як і сцена велика.

Олександр Пономарьов крім власного англомовного виступу відзначився ще й як овочівник. На другий день фестивалю журналістів, а також деяких артистів («Алібі», «Тріада») вивезли на поле й змусили висаджувати розсаду помідорів на херсонських ланах. Здається, єдиним, хто був задоволеним працею під пекучим сонцем, був саме Олександр. «Я щойно повернувся з Єгипту, де концертував, – каже артист, – тож із задоволенням підставляюся  сонячним променям. Це найкращий відпочинок після бурхливого корабельного життя».

Руслана не заперечує, що й сама стала абсолютно дикою. Нині, коли до виступу на Євробаченні залишилося менше тижня, вона спить по дві години на добу, за день може відвідати три міста (наприклад, Київ, Париж, Рейк’явик). Запевняє, що лише зараз вона і є справжньою. Єдине, що її заспокоює, – спеціальний мамин чай (суміш із ромашки, чебрецю та шавлії). Нещодавно Руслану до лікаря водив Пономарьов – перевіряти голосові зв’язки, як це і сам співак робив рік тому. Лікар запевнив, що більш здорових зв’язок не бачив навіть у дітей.

«Якби переді мною стояло п’ятдесят стін, то розбила би їх всі, – каже Руслана про своє бойове самопочуття. – Ми зараз готуємося більше, ніж до Євробачення, готуємося підкорити Європу!». Спостерігаючи за неадекватним станом співачки, впевнюєшся, що вона й справді переможе в конкурсі.

Наталя Іонова, чи то пак «Глюкоза», також має нетрадиційний спосіб для розслаблення – возить за собою валізу з м’якими іграшками. На «Таврійських іграх» група виступала в рамках всеукраїнського туру.

Єдиний скандал цьогорічного фестивалю виник на концерті Андрія Губіна: – співак дозволив собі виступати під фонограму. «Нині, через технічний прогрес,  дуже важко визначити, чи по-справжньому співає виконавець, чи ні,  – ледь стримував гнів президент фестивалю Микола Баграєв. – Сподіваюсь, такого на «Іграх» більше не трапиться. Найбільше покарання для непрофесійних артистів – невдоволення глядачів». На корабельній вечірці Губін таки справді співав, але кажуть, що краще б він взагалі мовчав.

Якщо українські зірки почали займатися овочівництвом, то типовий скандинавець із блакитними очима Томас Крістіансен (група «Невергрін») працював садівником ще до того, як став співаком. Томас щойно повернувся з Італії, а через два дні після виступу у Каховці їде на батьківщину, у Данію. Живе ж музикант у Москві – адже одружений із солісткою «А-Студіо» Поліною. До речі, група «Невергрін» до «Таврійських ігор» лише одного разу виступала перед такою великою аудиторією – три роки тому на Європейській площі. «Тоді я побачив у Києві багато щасливих людей, і одразу ж захотів повернутися сюди», – зізнається Томас.

Інша західна зірка – Нестор Александер Хаддевей – уродженець острова Тринідад/Тобаго. Його дискотечні ритми стали завершальними акордами на сцені «Таврійських ігор». Сцена, до речі, цього року була надзвичайно міцною – на випадок прикмет, пов’язаних з числом «13».

«Таврійські ігри» проходять під патронатом Президента України. Тож чимало питань стосувалося того, чи відбудеться «свято музики і краси» наступного року. Серед місцевих жителів активно поповзли чутки, що «Ігри» переїдуть до Києва. Організатори заспокоїли – чотирнадцятий фестиваль відбудеться в Каховці 1-3 травня 2005 року. Серед нововведень – міжнародний конкурс молодих виконавців популярної музики.

Каховка – Київ