Як запахи впливають на емоції

Відомо, щоб  викликати певні емоції, досить подивитися на речі певного кольору або скуштувати чогось смачного чи не дуже. А як щодо того, щоб лише понюхати оте смачне?

Адже, твердять британські психологи, пахощі безпосередньо впливають на настрій. Більше того, є тісний взаємозв’язок між поведінкою людини та ароматами, які вона вдихає.

Дослідники провели такий експеримент. Добровольцям із зав’язаними очима підносили різні пахучі предмети, фіксуючи при цьому активність їхнього мозку. Спостереження показали: ті, хто нюхав м’яту, заспокоювалися і почували себе затишно. Та цього, здається, і слід було чекати. А  от чому те ж саме відчували «споживачі» шоколадного аромату, залишається незрозумілим. Адже очікувалося, що саме цей запах сприятиме збудженню чи  бодай піднесенню настрою. Але, як виявилося,  настрій поліпшувався від вдихання аромату свіжих суниць, а ще підтвердилося: ця процедура – чудовий засіб у боротьбі з будь-яким видом депресій.

Гаряча кава… Цей напій тонізує лише  тоді, коли його пити. Якщо ж понюхати – жодних емоцій, нібито в склянці звичайна вода. Ще одним сюрпризом для дослідників було те, що «нуль емоцій» в учасників експерименту викликало пересмажене м’ясо. Поки що вчені не можуть пояснити сутність впливу запахів на організм, але сподіваються на значний комерційний ефект свого дослідження. Уявіть собі: пахощі заманюють нас у супермаркети і спокушають на покупки незалежно від їхньої вартості – «мозок хоче!» Правда, у такий спосіб, кажуть науковці, можна зняти стрес.