У твоїх жилах тече моя кров...

Донорство здавна вважалося справою благородною і почесною, а донори – особливими людьми. Уявляєте, ваша крапля крові врятувала комусь життя! На жаль, нині ситуація з донорством не найліпша. Бажаючих брати участь у цій добрій справі з кожним роком стає дедалі менше. За даними міського Центру переливання крові, нині в Києві налічується 37 тисяч донорів. Цифра ця в кілька разів нижча порівняно з минулими роками. Почесних донорів, які не менш як 40 разів здавали свою кров, 1000 осіб. Більшість із них 50 – 60-річні люди...

Рідкісна група – рідкісна душа

Зоя Федорівна Горбачова майже 25 років поспіль дарує свою кров іншим. Вона – Почесний донор і має рідкісну групу крові. Бо перша група крові з негативним резус-фактором для будь-якого відділення переливання крові – на вагу золота. За своє життя ця миловида, з добрим серцем жінка здала майже 50 літрів крові! А скільки життів врятувала, скільком дітям допомогла з’явитися на світ, либонь, і не злічити.

– Уперше здала кров, ще навчаючись у медучилищі. Нас, молоденьких дівчат, привели на станцію переливання крові і просто сказали: «Треба!» І ніхто тоді не заперечував, – згадує Зоя Федорівна. – Навпаки, кожен донор пишався своєю причетністю до порятунку чужого життя. Нинішня молодь не хоче брати участі в цій акції порятунку. На жаль, не поодинокі випадки, коли люди не бажають здавати кров навіть для порятунку рідного!

Зоя Горбачова розповіла, що колись і їй самій знадобилася донорська допомога. Вона готувалася народжувати первістка, а через те, що в неї негативний резус-фактор крові, міг виникнути резус-конфлікт, що загрожував життю немовляти. Тоді кров іншої благородної людини допомогла з’явитися на світ старшому синові. А через три роки, коли народжувала вдруге, ускладнень не виникло, бо молодший син успадкував мамину групу крові.

Дивовижно, але обидва сини Зої Федорівни – 26-річний Дмитро та 23-річний Олексій – теж донори. Залучила до цієї доброї справи вона й чоловіка Михайла Володимировича.

«Гадаю, що й мої онуки Олександра й Маринка теж стануть донорами», – сподівається пані Горбачова.

Здоров’я духу передається тілу

Почесний донор Зоя Горбачова понад 25 років пропрацювала у відділенні переливання крові столичного пологового будинку №5.

– Коли прийшла влаштовуватися на роботу, найперше, що у мене запитали, яку маю групу крові, – розповідає вона. – У цьому пологовому будинку майже кожен медпрацівник – донор. Таких у колективі – близько 200 осіб. Першою моєю наставницею була лікар-лаборант Галина Рогуцька, якій я буду вдячна за науку все своє життя...

 За роки роботи Зоя Горбачова врятувала не одне немовля. Якось до пологового будинку привезли жінку із сильною кровотечею. Майбутній мамі загрожував викидень, а строк вагітності був великий. Тоді Зої довелося упродовж двох тижнів тричі здавати кров! Дівчинку назвали Надійкою, їй уже виповнилося п’ять років. А іншому врятованому колись немовляті – вже 20. Женю Власова вона вважає своїм названим сином, а з його мамою Любою стали подругами.

Але найкращим вчинком у своєму житті Зоя Федорівна вважає той, коли віддала свою кров сімнадцятирічній Наталі з Краматорська. У дівчини була тяжка вада серця, життя висіло на волосині, потрібна була термінова операція. Все ускладнювалось тим, що і група крові у неї була рідкісною. Зоя Федорівна була поруч з хворою дівчиною впродовж кількох годин складної операції в клініці Амосова, яку супроводжувало пряме переливання крові. Тепер Наталці 26 років, вона вийшла заміж, народила дитину. Свою рятівницю не забуває, приїздить у гості. Бажані гості в Краматорську – і сім’я Горбачових.

А надбавка – три гривні…

Нині Зоя Федорівна працює у відділенні Товариства Червоного Хреста Голосіївського району старшою медсестрою патронажної служби. Опікується самотніми літніми людьми, інвалідами, багатодітними та малозабезпеченими сім’ями, яких у районі – 2,5 тисячі. За це отримує 200 гривень зарплатні. Але найбільше її непокоїть недостатнє фінансування районної організації Товариства Червоного Хреста. Адже проти минулого року воно скоротилося вдвічі. Працівники вимушені просити підтримки в прибуткових підприємств, яких у Голосіївському районі – понад 120. Проте ті не дуже поспішають допомогти.

Зоя Горбачова не полишає донорства. Каже, що здаватиме кров до 60 років. За це має грамоти та подяки, а нещодавно з нагоди Дня донора міський голова Олександр Омельченко нагородив її годинником. Держава ж віддячила надбавкою до пенсії, яка становить... три гривні.