Тортури, що нажахали всіх

Скандал із приводу катувань, які влаштували в іракській в’язниці американські вояки, набув такого широкого розголосу, що президент США Джордж Буш вирішив піти на безпрецедентний крок, виступивши в ефірі відразу двох арабських телеканалів: «Аль-Хурра» й «Аль-Арабія».

Що ж змусило президента звернутися безпосередньо до розгніваних арабів? Навряд чи доля іракських в’язнів, які вже давно зазнають систематичних знущань від американських вояків.

Ще в січні, після того, як стало відомо про знущання американських вояк над полоненими іракцями, генерал-майор армії США Антоніо Тагуба подав звіт, що містив результати розслідувань, проведених у в’язниці в «Абу-Граіб» під Багдадом, своєму керівництву, зокрема міністру оборони і президентові. Американські ЗМІ стверджують, що їм удалося ще тоді ознайомитися зі звітом Тагуба, зокрема з доказами «садистських знущань кримінального характеру над іракськими в’язнями». Але тільки в травні знімки оголених і принижених іракців з’явилися в американській і світовій пресі, і їх показали всі телеканали світу.

Усе простіше. Старанно вибудований піар-міф про визволителів почав розвалюватися на очах. Спочатку луснула мильна бульбашка – дані про існування зброї масового знищення в Саддама (до речі, офіційна причина війни), тепер зникає навіть це слабке виправдання агресії проти Іраку. Того неймовірного факту, що лад у розбомбленій Фалуджі наводить колишній генерал Саддама з його елітної республіканської гвардії, у своїй старій військовій формі, з усіма регаліями й особистим водієм, американці намагаються не афішувати.