Імені легендарного льотчика

4 травня в Київському річковому порту пришвартувався блакитно-білий корабель, названий на честь двічі Героя Радянського Союзу генерала Лавриненкова. На його борту зібралися рідні, друзі та громадськість столиці, щоб вшанувати пам’ять видатного льотчика-винищувача, людини, яка стала легендою.

Дружина генерала Євдокія Лавриненкова вручила капітанові буклети для пасажирів теплохода. Їх видано чотирма мовами: російською, англійською, німецькою та французькою, щоб кожен мав змогу дізнатися про життєвий шлях, військові подвиги льотчика-героя. Крім буклетів, Євдокія Петрівна подарувала до бібліотеки корабля книжки чоловіка, власні збірки поезії та прози.

Капітан теплохода Володимир Беленко висловив подяку і сказав:

– Для команди велика честь служити і працювати на борту корабля, що має ім’я героя. Ми сприятимемо тому, щоб слава про Володимира Лавриненкова не згасала і про нього дізнавалось якомога більше людей у всьому світі.
Увічнено пам’ять безстрашного льотчика не лише в назві корабля. У школі № 210 є музей Володимира Лавриненкова та історії полку, яким він командував.

І тут, на лайнері, що розсікає блакитні хвилі, як колись розтинав небесну блакить льотчик, звучали слова подяки і спогади тих, хто знав генерала. Друг і соратник Лавриненкова Георгій Бабич розповів про спільне захоплення – мисливство. Обидва бойові побратими були членами Товариства охорони природи.

Красень-лайнер розбурхує хвилі спогадів у кожного, хто прийшов провести його в рейс. Хай же завжди буде вільно і чисто на його фарватері.