Сімнадцятий титул «Мілана»

Розв’язка в серії «А» настала за два тури до фінішу. «Мілан» у принциповому поєдинку з «Ромою», за яким спостерігали більш як 80 тисяч глядачів, здобув перемогу, що й обернула його статус лідера на чемпіонське визнання. Подвійно приємно, що «золотий» гол став справою нашого співвітчизника Шевченка.

Успіх «Мілана» насправді закономірний. Популярна команда досягла найкращих результатів майже за всіма турнірними номінаціями і чотири рази впродовж одного сезону переграла свого безпосереднього конкурента («Рома» програла, крім обох календарних, ще й два кубкових матчі). Звичайно, «Мілан»-2004 не можна назвати Великою Командою на зразок тієї, що панувала в італійському футболі на початку минулого десятиліття. Тому й гру Шевченка та товариства варто оцінювати крізь призму нинішніх реалій. Проте її справжній потенціал обіцяє чимало, й уже наступного сезону «Мілан» Анчелотті може наблизитися до рівня безсмертного «Мілана» Капелло з «летючими голландцями» у складі… «Червоно-чорні» завоювали титул італійського чемпіона всімнадцяте в історії і вперше з 1999 року. Тому для багатьох міланістів це «скудетто» стало найпершим. У тому числі для форварда Шевченка, який другим з-поміж українців (після Михайличенка з генуезької «Сампдорії») зійшов на вершину в Італії, та тренера Анчелотті, який до цього здобував загальне визнання на батьківщині лише як гравець… Відтак остаточно визначилася вся трійка призерів. А тим часом загострилося суперництво за четверте місце, що дає право на виступ у євроліговій кваліфікації. На нього претендують «Парма», «Інтер» і «Лаціо». Вирішальним може стати поєдинок пармезанців з інтеристами, що відбудеться в Мілані вже наступного ігрового дня. Інші цікавинки: «Перуджа» презентувала незвичайного новачка — сина лівійського диктатора Каддафі, а «Юве» — вихованця нашого футболу Будянського, уже заграного, на жаль, за Росію…

32-й тур: «Мілан» — «Рома» — 1:0 (ШЕВЧЕНКО, 2). Діда, Кафу, Мальдіні, Неста, Костакурта, Гаттузо, Пірло, Зеєдорф (Каладзе, 90), Кака (Руй Кошта, 87), ШЕВЧЕНКО, Томассон (Амброзіні, 80) — Пеліццолі, Зебина, Пануччі, Самуель, Ліма (Де Россі, 79), Мансині, Емерсон, Дакур, Кандела (Д’Агостино, 46), Тотті, Кассано (Дельвеккіо, 73). «К’єво» — «Модена» — 2:0 (Сала, 69, Амаурі, 89). Нереалізований пенальті: Міланетто (73). «Емполі» — «Болонья» — 2:0 (Беллері, 40, Вануккі, 74). «Лаціо» — «Реджина» — 1:1 (Лопес, 23 — Коцца, 53, пн). «Лечче» — «Інтер» — 2:1 (Тонетто, 47, Бово, 70 — Адріану, 36, пн). «Парма» — «Анкона» — 3:1 (Джилардино, 9, Карбоне, 16, Брешіано, 30 — Буккі, 33). «Перуджа» — «Ювентус» — 1:0 (Раванеллі, 49). Вилучення: Феррара («Юве», 74). «Сампдорія» — «Удинезе» — 1:3 (Баццані, 51 — Янкуловський, 28, Пісарро, 58, пн, Якинта, 87). «Сієна» — «Брешіа» — 0:1 (Бригі, 60). Вилучення: Жуарес (65) — Матузалем (84), Бригі (89).

Снайпери: ШЕВЧЕНКО («Мілан») — 22 голи, Тотті («Рома») — 20, Джилардино («Парма») — 19, Шевантон («Лечче») — 17, Трезеге («Юве») — 16.