На полігоні згадували про війну

Щороку до Дня Перемоги відбуваються зустрічі ветеранів, святкові заходи. Цього року з ініціативи депутата Київської міської ради Миколи Бойчука було влаштовано зустріч ветеранів у військовій частині А0473 в селищі Дівички, на Переяслав-Хмельниччині.

Ветерани мали змогу оглянути військовий гарнізон і порадіти за сучасних артилеристів: 1943-го ніхто про такі умови й не мріяв. Господар території начальник Переяслав-Хмельницького гарнізону, командир військової частини, полковник Андрій Колєнніков з радістю виступив у ролі гіда і провів цікаву екскурсію навчальним центром.

«Найпотужніша самоходна артилерійська установка – 2с7, 203мм, – розповідає заступник начальника навчального відділу підполковник Віталій Дацюк. – А загалом, немає рівних реактивній артилерійській установці «Смерч». Вона здатна «накрити» площу у 36 га. Усі ці установки діють, але призначені тільки для навчальних занять курсантів. Хотілося, аби чохли зі стволів не знімали ніколи і ця потужна зброя завжди залишилася тільки експонатами».

На березі Дніпра історичне місце – Букринський плацдарм, де 22 вересня 1944 року розпочалося форсування Дніпра. Учасник подій Григорій Ісаєнко з болем згадує ті трагічні миті: «Було тоді мені всього сімнадцять з половиною. Старші бойові побратими рятували нас ціною власного життя, не пускали на небезпечні операції. Друзів моїх багато загинуло тут…» Події Великої Вітчизняної оживали у спогадах ветеранів…

Під час урочистостей Микола Бойчук привітав колишніх солдатів зі священним святом Перемоги, подякував за мільйони врятованих життів, наголосивши, що молоде покоління завжди пам’ятатиме уроки війни і тих, хто подарував нам мирне небо над головою.