Караоке мало найбільше прихильників

Святкування Дня солідарності трудящих минуло в Києві спокійно. Невеличке зіткнення відбулося тільки між «нашоукраїнцями» та есдеками (о), а стрілянина – від повітряних кульок.

Щоправда, мир і спокій у традиційно гарячі святкові дні вартував столичній владі чималих клопотів. На ім’я Київського міського голови Олександра Омельченка надійшли клопотання щодо проведення маніфестацій від десяти політичних сил. Уявивши, як на Хрещатику зустрінуться комуністи, прогресивні соціалісти, соціалісти звичайні та інші сили, натхненні Першотравнем, КМДА розвела їх у часі й заборонила штурмувати головну вулицю. Невдоволеними від цього лишилися хіба що журналісти-екстремали, які полюбляють «смажене». А от безпартійні кияни та гості дістали змогу помилуватися святковим Хрещатиком без загрози отримати стусана в ідеологічному тумані.

Найвидовищнішим виявилось дійство, підготовлене комуністами. З десятої до одинадцятої години ранку колони під червоними прапорами і піснею про молодого Леніна спускалися з вулиці Грушевського до «Українського дому». «Шарові» рок-концерти рідко збирають такий натовп на Європейській площі: тут налічувалося близько п’ятнадцяти тисяч осіб. Молоді серед них майже не було, зате під прапорами України та ЄС поруч із Петром Симоненком вишикувалися піонери й комсомольці. Судячи з рум’яних облич у пілотках, партія впевнено крокує до ситого майбутнього. Пенсіонери, натомість, наліпили на картонку два окрайці хліба з підписом «Депутатська норма за  Януковича – Азарова».

«Пригадайте, як жили ми за радянської влади: підприємства працювали, люди були раді», – піднесено агітував з імпровізованої трибуни один із партійців. Щоправда, не всі присутні мліли від шедеврів новітнього соцреалізму. Пенсіонер із сорокарічним трудовим стажем Віктор Цимбал, який отримує пенсію 180 гривень, протискувався між рядами й запитував, чому «вождь» тільки констатує труднощі, але нічого не робить для їх подолання.

Біля червоних зі своїми рожевими плакатами скромно примостилися соціалісти. Вони стверджували, що налаштовані войовничо і змушені тут стояти через брак місця. Але конфлікт зачепив тільки «низи»: дві бабусі трохи почубились на політичному ґрунті.

Працівники спецзагону «Барс», вісім автобусів з якими чекали у дворі філармонії, трохи пожвавилися, коли на Європейську площу прийшли «зелені». Проте й цього разу правоохоронцям не довелося кидати цигарки, оскільки захисники живої природи мирно спустилися на Поділ, перекриваючи комуністичне «Кучму геть» своїм «Слава Україні», виконаним під гітару, свист і галас однопартійців.

Тим часом на майдані Незалежності відбувалося караоке, організоване «Нашою Україною». За дві години до цього «НУ» разом із Конгресом українських націоналістів збиралися під стінами Софії і закликала послати «ЄЕПнутих на смітник історії». Проте можливість показати людям свої вокальні дані, судячи з кількості присутніх, цікавлять опозиційно налаштовану частину населення значно більше, ніж банальна політика. Після нагородження переможців конкурсу всі, включно з народними депутатами, не дуже злагоджено, зате душевно заспівали «Україно!» Замість самого Віктора Ющенка потенційний електорат вітали два його картонних зображення. Перехожі швидко влаштували атракціон фотографування між «Ющенками». До речі, такою можливістю скористалися навіть ті, хто на годину раніше ходив у колонах тих же комуністів та інших політичних сил.
Уже традиційним персонажем київського Першотравня став донбасівець, який четвертий рік поспіль дефілює з муляжем відбійного молота. Щоправда, тітонька, яку нерідко можна побачити на демонстраціях із кішкою-«комуністкою» на руках, цього разу принесла вже іншого улюбленця. На запитання, яких же політичних поглядів дотримується кошеня, жінка, мнучи прапорець соціалістів, відповіла, що Вітьок поки що не визначився.