Школа адаптації для діабетиків

Нещодавно у Святошинському районі при поліклініці № 5, що на вулиці Відпочинку, 11, відкрито першу в столиці районну школу адаптації хворих на цукровий діабет. Проблема складна, бо ця недуга нерідко призводить до інвалідності. Торік у Києві зареєстровано 59 тисяч таких хворих, у Святошинському районі – понад 6 тисяч.

Понад 800 святошинців мають інсулінозалежну форму недуги, 600 – інваліди. На жаль, хворіють і мають інвалідність 55 дітей. Щороку в районі лікарі виявляють близько 700 хворих, серед яких – не менш як 10 дітей. Хвороба небезпечна ускладненнями, які вражають органи й системи людини – серце, судини, нирки, зір і кістки. Тому таке важливе раннє виявлення цукрового діабету й адекватне його лікування.

У межах комплексної міської програми «Здоров’я киян» функціонує програма «Цукровий діабет». При міській ендокринологічній лікарні є школа адаптації. Голова Святошинської райради і райдержадміністрації Володимир Мазепа ухвалив рішення про відкриття такого закладу і в районі. За сприяння народного депутата Володимира Бондаренка і закритого акціонерного товариства з виробництва інсулінів «ІНДАР» було відремонтовано три кабінети й актову залу поліклініки № 5, обладнано спеціальною апаратурою для здійснення аналізів тим, хто запідозрив, що зі здоров’ям щось негаразд. Володимир Мазепа і Володимир Бондаренко подарували великий телевізор і відеомагнітофон, аби можна було демонструвати популярні програми про те, як правильно жити, харчуватися, доглядати ноги, які уражуються чи не найпершими.

У створенні консультативної школи діабету найактивнішу участь узяло закрите акціонерне товариство «ІНДАР», де з 1999 року виробляють інсуліни, понад 70 відсотків яких лікують дорослих і малих святошинців. Це єдине в Україні і четверте в світі підприємство, де процес виробництва рятівних ліків повний – від одержання субстанції до готового продукту. Торік у січні керівник «ІНДАРУ» Олексій Лазарєв і начальник Головного управління охорони здоров’я району Данута Подковська уклали угоду про співпрацю у створенні школи діабету. «ІНДАР» профінансував ремонт приміщень, виділивши на це 6320 гривень, на 3,5 тисячі гривень закупив меблі. Кабінети «ІНДАРу» повністю укомплектовані плакатами, щоденниками самоконтролю, популярними лекціями і журналами «Діабетичний вісник».

Під час відкриття школи заступник директора з маркетингу цього заводу Антоніна Синельник передала глюкометр (систему визначення рівня цукру в крові) і 100 пакетів для хворих на цукровий діабет із журналами, щоденниками, тест-смужками «ацетонтест» та «гемоплан» і діабетичними продуктами. Порадувала Антоніна Петрівна лікарів і хворих планами на майбутнє – придбанням для школи комп’ютера, спеціальної літератури, залученням лікарів-ендокринологів до участі в науково-практичних конференціях. У цьому ніхто не сумнівався – соціальна політика підприємства, яке 22 червня відзначатиме п’ятирічний ювілей, відома. Зокрема, під його патронатом перебуває й дитяча ендокринологічна  школа-санаторій «Ластівка» в Святошинському районі.

Під час відкриття школи діабету актова зала поліклініки № 5 була заповнена вщерть – усіх хворих на цукровий діабет сповістили письмово й по телефону. Завітали й ті, хто захотів перевірити вміст цукру в крові, про що подбала приватна фірма «Норма». Заступник голови райдержадміністрації Наталя Пазенко вручила всім, хто доклав зусиль до цієї доброї справи, Подяки голови райдержадміністрації Володимира Мазепи – Дануті Подковській, Олексію Лазарєву і завідувачці поліклініки Людмилі Трушкіній. Данута Федорівна розповіла, що керівник міського Центру мікрохірургії ока Сергій Риков запропонував свою допомогу й відтепер у поліклініці безплатно консультуватиме хворих на діабет лікар-офтальмолог, фахівець саме із ангіопатій (судинних уражень) сітківки ока.

У школі з хворими й тими, кого непокоїть власне здоров’я, спілкуватиметься районний лікар-ендокринолог Юлія Джур, яка за сумісництвом очолюватиме цей медично-просвітницький заклад, і медсестра. Якщо знадобляться додаткові обстеження – їх одразу ж призначать і зроблять у поліклініці – запевнив головний лікар центральної районної поліклініки Богдан Підлужний. З тяжкохворими працюватимуть удома.

Юлія Джур та лікар Юрій Романюк одразу ж виступили із лекціями. Усе тут має одну мету – вберегти хворих на діабет від паніки й відчаю, переконати, що з цією, нехай і невиліковною недугою, можна повноцінно жити й працювати. А ще – навчити, як правильно харчуватися.

Та, найголовніше, що святошинці, котрих спіткала підступна недуга, відчують турботу влади й лікарів про їхнє здоров’я і боротимуться за себе.