Двері «ТУ» відчинені. В усі сторони

«Трудова Україна» визначиться, чи підтримає вона узгодженого правовладною більшістю кандидата Віктора Януковича, а чи піде на президентські вибори самостійно, на другому етапі VI з’їзду 28 травня. Так вирішила партія на першому етапі з’їзду.

«Автономна» позиція трудовиків, можливо, й була причиною того, що делегатів не привітав ані президент, ані прем’єр-міністр. «Бігати й збирати якісь привітання – ми не будемо. Захотів би президент, то привітав би!» – заявив лідер «ТУ» Сергій Тигипко. Він сказав, що у партії – «переломний момент, зміна кадрової політики». І це помітно: з партії пішов В.Пінчук, з фракції – А.Деркач, С.Бичков, на з’їзд не з’явився І.Шаров… Кажуть, що «відтік відомих імен»  пов’язаний з новою редакцією партійного статуту, який передбачає жорсткішу централізацію. Хоча, за словами С.Тигипка, «двері для них відчинені». Це він сказав на з’їзді, а пізніше журналістам зізнався: «Ми самі стимулювали цей відтік, хотіли навести порядок у фракції. Фракція має бути вільною. Сьогодні я себе відчуваю головою партії більше, ніж учора».

Місяць між двома етапами з’їзду С.Тигипко відверто назвав «паузою для політичних торгів». Він наголосив: «Треба визначатись поступово, а не смикатися так, як інші суб’єкти більшості». Під політичними торгами С.Тигипко має на увазі «розмову одночасно і про посади і про відповідальність».

Лідер «ТУ» спростував думку, що партія може підтримати опозицію: «Будемо у рамках більшості. Хто сьогодні перескочить в інший табір – утратить обличчя в очах і одних, і других. Ми ж будемо послідовними».  Однак С.Тигипко все ж переконаний, що до президентських виборів треба призабути про конституційну реформу: «Якщо програли, то варто вже після виборів шукати шляхи повернення до цього питання».

Однопартієць С.Тигипка і його радник як голови Нацбанку Олександра Кужель вважає, що партія, яка себе поважає, має брати участь у виборах зі своїм кандидатом: «Треба їх усіх відпустити – Кінаха, Пустовойтенка, Тигипка, Януковича, Медведчука – хай ідуть, хай народ про їхні рейтинги скаже, а не дослідницькі центри».