ЄЕП, Мукачеве, «Свобода» – погані новини

Наприкінці свого візиту в Україну, який тривав майже тиждень, помічник заступника держсекретаря США Стівен Пайфер  зустрівся з журналістами.

Помічник держсекретаря застеріг, що участь України у ЄЕП може загальмувати її вступ до Світової організації торгівлі. «На думку американського уряду, доцільно, щоб Україна рухалася в європейському, євроатлантичному напрямку», – сказав він.

Згадуючи про участь України у відбудові Іраку, було  зазначено, що США спробують допомогти Україні виграти тендер. Хоча, за його словами, уряд США «не має права» чинити політичного тиску для визначення переможця.

Стівен Пайфер вважає цілком можливим, що фальсифікація виборів у Мукачевому може стати перешкодою для скасування конгресом США дії поправки Джексона-Веніка щодо України. «Майбутнє голосування в конгресі матиме політичний підтекст. Я припускаю, що деякі погані новини, які нещодавно надійшли з України, – про те, що відбулося в Мукачевому, закриття радіо «Свобода» – очевидно, вплинуть на голосування конгресменів», – додав Пайфер.

Нагадаємо, що поправка Джексона-Веніка діє з 1974 р. і накладає обмеження на торговельні відносини США із країнами, які обмежують права своїх громадян.