«Центр» між більшістю й опозицією

Тиждень тому у Верховній Раді сталася подія, яку прогнозували. Дванадцять колишніх членів більшовицьких фракцій, і четверто вчорашніх представників опозиції об’єдналися в групу «Центр».

Після цього парламентська більшість фактично втратила свій потенціал, принаймні у провадженні конституційної реформи. Власне, «Центр», можна сказати, породжений цією політреформою, під час якої багато мажоритарників, які намагалися позбутися диктату як більшовицьких поводирів, так і лідерів опозиції, почали відкрито говорити про потребу «третьої сили». Факт промовистий: 14 з 16 «центровиків» не  проголосували за конституційні зміни. Саме їхній «золотій акції» мають нині завдячувати опозиціонери з «Нашої України» та БЮТ. Однак «центровики» не поспішають записуватись до противників режиму. «Що далі? Володіючи «золотою акцією», як «Центр» хоче нею розпорядитися?» – запитали ми в одного з активістів цієї групи Сергія БиЧкова.

– Я б хотів, аби з появою «Центру» нарешті скінчилося протистояння між більшістю й опозицією. У нашій групі зібрались саме ті люди, які могли б виступити своєрідними миротворцями у парламенті. Адже ініціатори «Центру» зсередини знають настрої в обох таборах. Маємо намір скерувати зусилля насамперед на те, щоб парламент  нарешті від політичних баталій перейшов до своїх прямих обов’язків – ухвалення законів.

– «Центр» голосує здебільшого, як і опозиція. Це невипадково?

– Наші голосування не суперечать переконанням жодного із членів групи. Над нами ніхто не чинить диктату. У нас ніхто не голосує за вказівкою чи під тиском. До речі,  той факт, що кожен з 16 депутатів «Центру» є уповноваженим від групи, має свої позитиви. При обговоренні будь-якого питання враховується думка кожного. Відрадно, що до нашої позиції починають прислухатися. Але спекулювати «золотою акцією» не збираємося. Рішення прийматимемо згідно з  власними переконаннями, підтримуючи конструктивні ідеї будь-якої сторони.

– Більшість у «Центрі» – мажоритарники. І здебільшого депутати вашої  нинішньої групи місяць тому виступили проти запровадження пропорційної моделі виборів до рад усіх рівнів. Чи маєте намір повернутися до змін виборчого законодавства?
– Свого часу я був одним з ініціаторів створення міжфракційного об’єднання «Мажоритарник»,  у рамках якого ми намагалися відстояти існуючу виборну систему, донести до суспільства, що перехід на пропорційну модель перередчасний. Неприпустимо нехтувати інтереси реґіонів. Виборці ставлять слушні запитання: чи хоча б одна з нинішніх політичних сил здатна відстоювати їхні інтереси, якщо за округом не буде закріплено конкретного депутата? Тому  в цьому питанні ще рано ставити крапку. «Центр» якраз  вбачає одне з головних своїх завдань – відстоювання тієї виборчої системи, яка на сьогодні є найоптимальнішою для України. І я впевнений, що саме з нашої подачі Верховна Рада ще раз повернеться до розгляду цього питання. Чи буде досягнуто позитивного результату – важко сказати, але все, що  залежить від нас, ми зробимо.

– Досвід вітчизняного парламентаризму свідчить, що депутатських об’єднань, які б існували «самі по собі» і за якими «ніхто не стоїть», не буває. Тому політологи й журналісти губляться в здогадах. Називалося прізвище Литвина…

– І не лише його. Нашими кураторами називали й мера Києва Олександра Омельченка, і заступника спікера Олександра Зінченка… У нас чомусь звикли бачити будь-яке політичне утворення як обслугу чиїхось особистих інтересів. Але в цьому випадку, я кажу про це цілком відверто, зібралась «критична маса», достатня для створення депутатської групи і готова принести свіжі ідеї в парламентську діяльність. Зібрались самодостатні особистості, які не потребують неформального керівництва. Ми відразу ж домовились, що командну гру будемо вести лише на основі компромісів, враховуючи думки і побажання кожного.
– Сергію Анатолійовичу, чи є ще бажаючі вступити до ваших лав? І чи ставите ви якісь умови до майбутніх членів?

– Якість для нас важливіша за кількість. Наш кадровий потенціал має говорити за нас краще всіляких слів. Я проти того, щоб іти шляхом форсування членства. Ні до чого доброго, як підказує практика, це не призводить. Ми об’єднались, аби розвіяти міф про парламентсько-урядову коаліцію і про всесильність деяких лідерів, які намагаються впливати на парламентські процеси. А перед депутатами, які захочуть приєднатись до нас, ставимо такі умови – дотримуватись центризму, не втягуватись у кримінальні справи і працювати на Україну. Хочемо змінити конфігурацію взаємин у Верховній Раді як по вертикалі «влада – опозиція», так  і по горизонталі «праві-ліві». Часто політичні сили, які проповідують центристські цінності, образливо називають «болотом». Ми хочемо спростувати це.

P.S. Крім С.Бичкова, до «Центру» наразі входять О.Омельченко, Т.Чорновіл, В.Гаврилюк, О.Климпуш, В.Бартків, О.Козаченко, В.Савицький, В.Бойко, С.Касьянов, М.Добкін, С.Бондарчук, В.Шкляр, С.Кіроянц, В.Тополов, С.Косінов.