Діти вулиці – наші діти

На засіданні колегії Шевченківської райдержадміністрації аналізували, як виконується в районі Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо запобігання дитячій бездоглядності».

Начальник служби у справах неповнолітніх Олександр Дмитренко доповів, що службою сформовано комп’ютеризований банк даних на дітей, котрі опинилися в складних і надзвичайних умовах, підлітків «групи ризику», бродяг, жебраків. На обліку служби перебуває 166 дітей, які залишилися без батьківської опіки і піклування, з них 40 сиріт, 359 малозабезпечених сімей, у яких виховується 586 дітей, 132 багатодітні сім’ї (430 дітей), 1688 дітей, які виховуються одинокими матерями, 70 неповнолітніх, які перебувають на обліку по лінії кримінальної міліції у справах неповнолітніх, з них шестеро не навчаються.

З метою профілактики бездоглядності, безпритульності та жебрацтва службою з початку року проведено три профілактичні рейди «Діти вулиці» та «Неблагополучна родина». Було виявлено 14 неповнолітніх, котрі займалися бродяжництвом та жебрацтвом або перебували без догляду батьків. 12 з них влаштовано до притулку, а двох – до лікарні. Також під час проведення рейдів було обстежено умови проживання неповнолітніх у 23 сім’ях. Крім того, службою спільно з працівниками кримінальної міліції у справах неповнолітніх, санепідемстанції району, Центром соціальних служб для молоді, відділом у справах сім’ї та молоді в цьому році було проведено три нічні профілактичні рейди «Комп’ютерний клуб», у ході яких перевірили 39 закладів та виявили 28 неповнолітніх, які перебували в клубах у нічні години.

На особливому контролі питання житлових та майнових прав неповнолітніх. У Службі сформовано облік дітей району, які перебувають на повному державному утриманні (54 дитини). Також проводяться перевірки дотримання Закону України «Про працю» в частині, що стосується неповнолітніх. Так, цього року було перевірено 6 підприємств району, на яких працювало 9 неповнолітніх. Виявлені порушення законодавства усунуті.

Розпочала роботу мала Координаційна рада у справах неповнолітніх. Крім того, з метою попередження злочинності та правопорушень серед неповнолітніх Службою проводилися виїзні малі координаційні ради на базі Київського вищого професійного училища сервісу та дизайну та школи-інтернату № 3.

Дмитро МІРЕЦЬКИЙ, Анатолій ПОТАШ