Київрада стурбована безчинствами у Мукачевому

Депутати Київради на вчорашній сесії висловилися з приводу подій у Мукачевому і прийняли спеціальну заяву.

У ній глибоке занепокоєння масовими порушеннями законодавства, що мали місце під час виборів міського  голови, адже їхні масштаби і зухвалість не мають аналогів у новітній історії України.

Зважаючи на те, що події в Мукачевому є викликом усьому суспільству, Київська міська рада очікує від органів державної влади відновлення порушеного права мешканців Мукачевого вільно обирати міського голову; притягнення винних у злочинах, здійснених у Мукачевому, до кримінальної відповідальності, незалежно від їхніх зв’язків та посад; відставки посадових осіб, які своїми діями та бездіяльністю сприяли розгулу злочинності в Мукачевому.

Якщо  ці кроки  буде зроблено, українська держава засвідчить здатність гарантувати права й свободи своїх громадян, якщо ні – безкарність остаточно розв’яже руки злочинцям та їхнім покровителям, наголошується в заяві.

Повернути миротворців додому

З болем і глибокою стурбованістю сприйняв звістку про загибель в Іраку ще двох українських солдатів. Від імені Української партії «Єдність» висловлюю щире співчуття рідним і близьким полеглих воїнів. Вважаю, що події, які розвиваються в цій країні, роблять неприпустимим подальше перебування в Іраку нашого військового контингенту.

Будь-які високі аргументи перетворюються на словесний мотлох, коли в мирний час гинуть наші сини. Вважаю ганебним намагання поліпшити міжнародний імідж України ціною каліцтва і смертей громадян на чужій землі. Ніхто не має права розпоряджатися людськими долями, хоч би якими важливими цілями це мотивувалося. Авторитет на світовій арені ми повинні здобувати насамперед підвищенням рівня соціально-економічного розвитку України та впровадженням у суспільстві засад істинної демократії. А для боротьби з тероризмом чи іншими негативними явищами є багато альтернативних способів.
Враховуючи те, що умови перебування 19-го окремого батальйону, який направлявся до Республіки Ірак для здійснення відповідних робіт з дегазації, дезактивації та дезінфекції місцевості, кардинально змінилися і особовий склад фактично втягнуто у бойові дії, спричинені розгортанням громадянської війни у цій країні, заявляю, що Українська партія «Єдність» рішуче виступає за негайне повернення українських військовослужбовців додому.

Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО, голова Української партії «Єдність»