Подорож, схожа на втечу

Фестиваль допрем’єрних показів французьких фільмів, які демонструвалися в Києві, відкрила стрічка «Приємної подорожі» Жана-Поля Раппно.

Події Другої світової війни. Увесь паризький бомонд тікає до Бордо, аби звідти взагалі втекти з країни, яку ось-ось окупують німці. Це місто, до речі, постає у фільмі дуже яскраво: вузенькі вулички з бруківкою, старовинні будинки з великими вікнами... У центрі розповіді – молодий авантюрист і письменник Фредерик (Грегорі Деранжер). Сюжет можна звести до класичного любовного трикутника, але при цьому він має ще кілька вимірів.

Вівіан (Ізабель Аджані), популярна акторка кіно, не може обрати між Фредериком та міністром Франції (Жерар Депардьє). Вона взагалі звикла використовувати чоловіків, а під час війни це робити все складніше.

Інші проблеми у розумної і вродливої Каміли (Вірджині Ледуаєн) – на першому місці наука: вона супроводжує професора фізики та запас рідкісної «важкої води», з якої можна зробити атомну бомбу та яка не повинна потрапити до рук німців. «Важка вода», до речі, – вигадка режисера.

Жан-Поль Раппно за майже 40-річну кар’єру зняв лише сім фільмів, але вже вдруге звертається до теми Другої світової війни. Загалом, здатність перетворювати власну історію на суцільну комедію мають лише французи. Схоже, їх улюблена форма: трагедія плюс час – виходить комедія. Хоча «Приємна подорож» є мультидрамою – тут і любовні пристрасті, і шпигун, і сексуальний маніяк, і навіть убивства.

Крім того, приємно вражає акторський ансамбль. Жерар Депардьє постав у нетиповій для нього ролі – серйозного та безпринципного міністра в чорному костюмі. Грегорі Деранжер із дивовижно широкими очима отримав наприкінці лютого «Сезар» як найкращий молодий актор. Очікуйте прем’єр у кінотеатрах.