Стабілізувати інвестиційні закони

Підвищеною увагою представників мас-медіа супроводжувалась позавчорашня презентація аналітичного звіту експертів Європейської бізнес асоціації (ЄБА) на тему «Перешкоди для інвестицій в Україну». Від уряду був присутній Сергій Романюк, заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції. Асоціацію представляли президент ЄБА Бьорн Маркстенд, віце-президент Хорхе Інтріаго та виконуючий обов’язки голови представництва Європейської комісії в Україні Стеффен Сковманд.

Варто нагадати, що ЄБА була заснована 1999 року як форум приватних компаній, громадських організацій та консультативних агенцій для обговорення та вирішення проблем, що існують у приватному секторі господарювання в Україні.

Коментуючи результати роботи, Бьорн Маркстенд зазначив, що перед експертами стояло непросте завдання, адже Україна в сфері ринкової економіки має чимало проблем, невизначеностей та суперечностей. Тим не менше, як наголосив Хорхе Інтріаго, звіт представляє собою не список, що окреслює проблеми, а передусім перелік конкретних рішень та пропозицій щодо подолання перешкод нарощуванню інвестицій.

За результатами минулого року, обсяг прямих іноземних інвестицій перевищив рівень 2002-го на 30 відсотків. Попри песимістичні прогнози щодо обсягів залучення іноземного капіталу в рік президентських виборів, Сергій Романюк наголосив, що перші місяці цього року зберегли позитивну динаміку, а тому уряд сподівається на рівень інвестицій принаймні не менший, ніж торік. Крім того, про покращення інвестиційного клімату красномовно говорить той факт, що в Україну поступово приходить стратегічний інвестор, у планах якого – потужна робота на ринку протягом десятків років, що, звісно, радує.

Однак, попри здавалося б взаємну зацікавленість у співпраці обох сторін та наявність уже готових обґрунтованих порад, залишаються певні сумніви щодо їхнього впровадження на практиці, принаймні у найближчий час. Причина: нестабільність нашого законодавства, часті зміни законів, що стосуються інвестування. Практика свідчить, що часто навіть найдосконаліший, на перший погляд, закон уже за кілька місяців після набуття юридичної сили виявляє свої хиби та недоліки. Позиція уряду: уточнення й коригування нормативно-правових актів не повинні здійснюватися доти, доки «закон не покаже себе з усіх сторін».