Щоб уродила цибуля

* Цибуля – холодостійка овочева культура. Оптимальна температура для її росту та розвитку становить 20-250С. У теплу погоду інтенсивніше ростуть листки, а в холодну – корені.w Серед овочевих ця культура найвимогливіша до родючої землі. Вона «полюбляє» лише легкі ґрунти із слабкокислою або нейтральною реакцією (чорноземи, сірі-опідзолені).

* Кращі попередники – рання картопля, огірок, помідор; не бажано її вирощувати після столових коренеплодів (буряк, морква, літня редька тощо). На тому ж самому місці можна висаджувати не раніше, ніж через 4-5 років.

* Коли садити сіянку вам підкажуть ... жаби. Річ у тім, що «шлюбний сезон» у них розпочинається, коли добре прогріється вода і земля, а саме ці показники визначають строк висаджування цибулі-сіянки. Якщо ґрунт занадто холодний, рослини надалі будуть масово стрілкувати. Запізнення зумовить погане вкорінення рослин унаслідок пересихання верхнього шару землі.

* Починайте з найдрібніших цибулин (діаметром до 1 см), оскільки вони найстійкіші проти стрілкування. Через кілька днів висаджуйте крупніші.

* Для того, щоб сходи цибулі-сіянки з’явилися швидше та були рівними, перед посадкою обріжте суху частину, однак простежте, щоб не пошкодити верхівкову бруньку. Після цього намочіть цибулини у воді кімнатної температури на 10-12 годин. Запізнюватись із висаджуванням пророщеної сіянки не слід, оскільки ніжні корінці, що утворилися, легко пошкоджуються і швидко всихають.

* Сіянку висаджуйте у борозни на глибину 3-6 см, залежно від розміру цибулин. При глибшому загортанні отримаєте нерівномірні сходи та цибулини видовженої форми. Якщо ж навпаки – корінці під час проростання «випиратимуть» цибулину на поверхню ґрунту.

* Під час висаджування вдавлювати цибулини у землю чи притоптувати не потрібно, щоб не травмувати бруньок та корінців на денцях. Краще загорніть їх шаром вологого ґрунту.

* Щоб рослини не стрілкували найкраще власноруч вирощувати сіянку та правильно зберігати її, оскільки основна причина такого явища – результат неправильного зберігання цибулин узимку (за температури 1-150С). Якщо ж насіння ви придбали весною і не знаєте як його зберігали, протягом 12-15 днів перед висаджуванням прогрійте при температурі 25-350С.

* Щоб надалі вберегти цибулю від хвороб, зокрема від пероноспорозу та шийкової гнилі, за 8 год до закінчення прогрівання збільшіть температуру до 40-430С.

* Якщо сіянку прогріти не вдалося і появилися стрілки, одразу ж виламуйте їх біля основи. Однак такі рослини слід використовувати якомога швидше, оскільки якісних цибулин вони не сформують.

* У період дозрівання цибуля «полюбляє» суху погоду. Це прискорює визрівання цибулин, а надалі вони краще зберігатимуться та менше вражатимуться шийковою гниллю. Підвищена вологість ґрунту у цей час сприятиме утворенню нових корінців та подовженню тривалості визрівання. У такому разі підріжте гострою лопатою корінці рослин на глибині 5-6 см нижче від денця. Через 4-5 днів перо пожовкне, а цибулини набудуть характерного золотавого забарвлення.

* І порада наостанок. Якщо ви плануєте отримати крупні цибулини, не зрізайте їх листки на перо.