Збирання перших урожаїв

У травні збирають урожай ранньої городини, сіють насіння і висаджують розсаду багатьох овочевих культур. Так, збирають пекінську капусту, салат, шпинат, лободу садову, гірчицю листкову, кріп, ревінь, щавель, вигоночну і багаторічну цибулю, хрін тощо.

Пекінську капусту і листковий салат розпочинають збирати, коли на рослині утвориться 6-7 листків, і продовжують аж до початку стрілкування.

При вирощуванні головчастого салату рослини проривають у фазі 5-7 листків на відстань 15-20 см. Вирвані рослини використовують як листковий салат, або ними можна ущільнювати інші городні культури чи обсаджувати грядки. Головки салату збирають за 2-3 заходи, коли вони досягнуть у діаметрі не менше 6 см і до початку стрілкування. Їх зрізують ножем при основі під листками.

У другій половині травня не рекомендується висівати цю культуру. Це пов’язано з тим, що в умовах підвищених температур і збільшення тривалості дня рослини швидко утворюють квітконосні стебла.

Урожай шпинату розпочинають збирати, коли в розетці сформується не менше як 5-6 добре розвинених листків. Розетки зрізують з частиною (0,5 см) корінця, щоб листки не розпадалися. Зберігати шпинат можна в холодильнику за температури 1-2°С в поліетиленовій упаковці з перфорацією впродовж 7-10 днів.

Щавель в основному починають збирати через 20-25 днів після розмерзання ґрунту, коли листки досягнуть довжини 8-10 см. При збиранні їх обережно зрізують разом з черешками, щоб не пошкодити ростової бруньки. Після кожного збирання врожаю міжряддя розпушують.

При вегетативному розмноженні ревеню врожай починають збирати з другого року культури, а з насіння – на третьому в 2-5 і більше заходів. Черешки готові до споживання тоді, коли вони досягнуть довжини 20 см і товщини 1,5-3 см. Під час періодичного збирання від розетки біля основи кожного разу відривають 3-5 черешків, згодом – 8 і більше. Коли з’являються квітконоси, їх виламують при основі. Зрізувати їх не можна, оскільки стебло всередині пусте, в нього затікає вода і кореневище загниває.

Зелену цибулю при вигонці з вибірку або ріпки збирають суцільно, коли перо досягне 25-35 см. Запізнюватися із збиранням такої цибулі не можна, бо рослини швидко починають давати стрілки. Перо багаторічних цибуль (батун, шніт, слизун, багатоярусна) зрізають над ґрунтом, коли воно досягне довжини 15-25 см, або вищипують довгі листки з куща.  Зелений часник виривають (підкопують) з корінням, коли стебло при основі досягне 0,5 см товщини, а листки – висоти 30-50 см. Вирвані рослини миють і обрізують корені.

Хрін викопують на глибині 30-40 см. Старанно, щоб не обривалася коренева система, переносять на площадку або на плівку, де обрізують дрібні бокові корінці, які виносять за межі городу. При обчищенні на площі хрін засмічує город і його пізніше буде дуже важко вивести з ділянки.

Щоб виростити високий урожай цибулі ріпчастої з насіння, рослини у фазі 1-2 справжніх листків проріджують на відстань 2-3 см. Вдруге проривають рослини цибулі у фазі 6-7 листків на відстань 4-6 см, залежно від родючості грунту. Вирвані рослини використовують як пучкову продукцію. Зразу після проріджування розпушують міжряддя на глибину 4-6 см.

Посіви столової моркви на городах проривають на відстань 2 см у фазі 1-2 справжніх листків, у фазі 6-8 листків – на відстань 4-5 см. Вирвані рослини використовують як пучкову продукцію.

Буряк столовий у фазі 6-8 листків проривають на відстань 7-8 см. При більшій же коренеплоди переростають і формуються великими, внаслідок чого втрачають товарний вигляд. Вирвані рослини використовують як пучковий товар або для пересаджування, на третину укоротивши довжину листків і корінець, щоб не загинався.

Петрушку одразу після появи сходів проріджують на відстань 1-2 см. Удруге рослини проріджують у фазі 6-8 листків, вирвані рослини використовують як пучкову продукцію.

Орест БАРАБАШ, академік УААН і АНВШ України