У «Веселки» – іменини

Хто в Україні і в світі не знає «Веселки» – її книжечок з малюнком дівчинки у віночку, яка захоплено читає книжку. Адже не одне покоління виросло на них, то ж не дивно, що бабусі й дідусі, тати й мами, старші братики й сестрички й понині пам’ятають дитячий віршик «Падав сніг на поріг…». А скільки цікавих казок, оповідань, повістей для діток молодшого, середнього і старшого віку випустило у світ це єдине в Україні Державне спеціалізоване видавництво дитячої літератури. Якщо зайнятися підрахунками, то матимемо понад 10 тисяч назв книжок загальним тиражем майже 1,5 мільярда примірників. Це справжня духовна скарбниця народу, внесена до літопису світової дитячої літератури. Ось із яким творчим доробком підійшла «Веселка» до свого 70-річного ювілею.

До іменин прийнято готуватися по-особливому, і «Веселка» з такої нагоди випустила цікавий триптих: «Історія Русів», «Повість минулих літ», «Українські билини», який, безперечно, сподобається юним читачам. Напередодні видавництво визначило лауреатів традиційної літературної премії імені Олени Пчілки – ними стали письменник Богдан Чайковський (за 4-томну «Антологію дитячої літератури «Веселки») і художники Вікторія Ковальчук (за оформлення книжок «Благослови, мати», «Бог предвічний народився») та Олексій Міщенко (за ілюстрації до книги «На тихі води, на ясні зорі»).

Здобутком «Веселки» є видання серії «Шкільна бібліотека», в якій побачили світ понад 70 назв книг загальним тиражем 5 млн. примірників. Особливе місце у її видавничій програмі займає Шевченкіана – тут вийшло 45 видань Кобзаря тиражем 14 млн. примірників. А віднедавна виходить веселковий журнал «Веселочка», яким зачитуються хлопчики та дівчатка всієї України. Нині він такий святковий, бо ж у його видавництва – іменини. Кожен, хто прийшов на них у Будинок художника, мав можливість погортати його сторінки. І це залюбки робили не лише діти, а їх прийшло чималенько, але й сивочолі письменники, молоді дитячі поети, поважні гості. Ще б пак, адже всі вони – родом з дитинства, з «Веселки». Тому гаряче плескали в долоні, коли на сцену виходили юні артисти з фольклорних ансамблів «Зернятко», «Калинонька», «Горянка», естрадно-духового оркестру «Юність». І раділи, мов діти.

«Веселці» – 70, але вона не поспішає на пенсію, бо й понині по-дитячому весела, життєрадісна, замріяна, по-юнацьки окрилена і завзята.

З роси вам і з води, друзі!