Шекспір у гравюрі

23 квітня, в день 440-річчя Шекспіра, в Майстерні театрального мистецтва «Сузір’я»  відкрилася виставка вітражів, створених за мотивами п’єс відомого класика. Автор робіт, інженер-винахідник і художник-гравер Анатолій Мантула, «виставлявся» вперше, хоч і займається зображеннями на склі вже 15 років.

З розповіді пана Мантули, гравюру на склі ще не робив ніхто, позаяк скло занадто тверде для цієї техніки. Гравюру  (від французького graver – вирізати) зазвичай роблять на сталі, дереві, картоні, лінолеумі, цинку. Зображення виходить із відтиску форми з малюнком на тлі, яким може бути будь-який із згадуваних матеріалів.

Свою техніку графічного мистецтва художник не розголошує, бо вважає її професійною таємницею. Для «Сузір’я» Анатолій Мантула підготував оригінальний авторський подарунок – прикрасив гравюрою скляні двері. Досвід практичної роботи в художника вже є – він  «розмальовував» меблі на замовлення. «Якщо гравюру вставити у скло меблів чи вікно, – заспокоює пан Мантула, – то його можна мити». Художник також виконував цікаві гравюри на склі із зображенням храмів Києво-Печерської лаври, копії гравюр Дюрера, Пікова, Пискарьова та інших відомих художників. Дві гравюри, експонати виставки, автор виконав за власними роботами –  портретами Володимира Висоцького і Вільяма Шекспіра.