Цнотливість уже не актуальна?

Материнство – це Божий дар. Проте інколи він стає тягарем на все життя… Небажана й подекуди несподівана вагітність у ранньому віці тяжко травмує майбутніх юних матерів. А що доводиться пережити через це батькам! Добре, якщо вони з розумінням поставляться до цієї проблеми, а якщо безжально відштовхнуть дитину, яка припустилася помилки? Про це йшлося на міській конференції, де розглядалися проблеми раннього материнства.

Спокуса «забороненого плоду»

Сучасна молодь розкута, позбавлена комплексів, має більшу свободу вибору. У підлітків з’явилася можливість заробити гроші, ще навчаючись. Така «дорослість» декому паморочить голову. Дехто поспішає купити собі навіть «тілесну насолоду».

Як зазначила викладач соціології та психології Академії праці та соціальних відносин Іванна Братусь, «нині сексуальна активність 14–16-річніх дівчат зросла вдвічі порівняно з цією ж віковою групою 15 років тому». Однією з причин такої поведінки стає тиск з боку однолітків, які вже пізнали смак «забороненого плоду». Саме такі «сучасні» дівчата й поповнюють число неповнолітніх мам.
Низький соціально-економічний рівень нашої держави також негативно впливає на підлітків. Водночас із зниженням прожиткових можливостей населення чимало дівчаток йдуть на «траси».

«В останні роки відмічено зростання статевої активності підлітків у всьому світі. Україна – не виняток», – зауважила дитячий лікар-гінеколог дитячої поліклініки №1 Дарницького району Зоряна Веселовська. А це, звичайно ж, призводить до небажаної ранньої вагітності, яка зустрічається найчастіше у дівчат віком 14–17 років. Додатком до такої «дорослості» можуть стати й венеричні захворювання та СНІД. Як з’ясувалося, щороку три мільйони підлітків (кожен четвертий, хто живе статевим життям) заражаються венеричними хворобами.

Патологія, з якою слід боротися

У наш час сексуальний досвід до одруження вважається допустимим, для когось навіть обов’язковим. Проте, за даними останнього соціологічного опитування, на кожні 100 пар припадає 80 розлучень. 80 відсотків зачали дитину ще до одруження. З них – 60 відсотків молодші 18 років. З усіх неповнолітніх мам 75 відсотків залишаються неодруженими. 20 відсотків мали інтимні стосунки протягом одного місяця знайомства.

Директор Київського центру репродуктивного здоров’я Ігор Чермак розповів, що з початку 90-х років намітився спад народжуваності, населення почало старіти. Але з 2002 року кількість новонароджених почала збільшуватися. Це позитивна тенденція, але не у випадках, коли до такого приросту долучаються підлітки. «Підліткова вагітність – це патологія, з якою треба боротися». І основне завдання – не розв’язувати проблему раннього материнства, а не допускати її. Причинами ж ранньої вагітності сама молодь вважає невикористання протизаплідних засобів, безвідповідальність, низьку загальну культуру, вживання алкоголю та наркоти-ків.

Аборт – не єдиний вибір!

Порівнянно з початком 90-х років кількість абортів зменшилася більш як утричі. І все ж за європейськими стандартами в Україні їх роблять забагато. Сьогодні з трьох зачатих немовлят народжується одне. Україна на першому місці в Європі за числом абортів. На 100 пологів в Україні припадає 121 аборт, тоді як в Білорусі лише 18, США – 10, Німеччині – 8. У нашій країні щороку понад 100 тисяч жінок роблять аборти до перших пологів, 320 від цього помирає. Материнська смертність серед підлітків у 5-8 разів вища, ніж серед дорослих. Кожна десята жінка в Україні зробила аборт у віці до 19 років. У 40 відсотках випадків перший аборт призводить до безпліддя, на яке сьогодні страждають 20 відсотків жінок.

Небажана дитина відчуває це ще до народження, що позначається на її подальшому розвитку. То чи не краще врятувати ще одне життя? Якщо ж немає можливості виховати малюка, то завжди знайдуться бажаючі всиновити його. Бо не кожній жінці даний дар материнства.

На довиховання– у коридор

Як зауважила начальник відділу із призначення допомоги Управління праці та соціального захисту населення Дарницької райдержадміністрації Наталія Кириченко, «зараз народження дитини у 16 років стало нормою і у Дарницькому районі на обліку вже перебуває 6 неповнолітніх мам 1988 року народження. Є й одна дівчинка, яка народила у 14 років». Нині на обліку в управлінні – 69 молодих неповнолітніх матерів, 16 з них – одинокі.

Наталія Миколаївна розповіла, як нещодавно у супроводі свого батька до них прийшла неповнолітня  мама, яка ще навіть не закінчила 9 класів. Дівчина поводилася зверхньо й агресивно. А те, що вже народила дитину, вважала великим досягненням. Батько мусив своє войовниче чадо, аби не ганьбитися перед людьми, вивести в коридор для довиховання. До речі, з’ясувалося, що її мама першу дитину також народила у такому ж віці.

Ще приклад. По допомогу звернулася 16-річна дівчинка. Їй розказали й показали, як потрібно заповнювати необхідні документи. Проте наступного дня вона повернулася з мамою, бо сама не змогла справитися. Отака «дорослість».

Був і такий випадок. Приходила бабуся, 15-річна онучка якої стала матір’ю. Вона в істериці та зі сльозами на очах допитувалася, що ж робити, як жити далі? Мовляв, дівчинка така хороша, а він такий-сякий покинув її.

Зверталася по допомогу й неодружена пара – 16–17 років. У результаті дитину забрали батьки юнака, які стали її опікунами, бо батьки дівчини виставили її за двері.

На жаль, нині такі випадки не поодинокі. Вони засвідчують те, що в 14–16 років батьки – фактично самі ще діти, не готові до самостійного життя та до відповідальності за долю свого малюка.

Одним з підходів до вирішення цього питання стала програма «Проблеми раннього материнства», започаткована ще у серпні 2002 року молодіжною громадською організацією «ЮНЕКО» спільно з відділом у справах сім’ї та молоді Дарницької райдержадміністрації.

(Продовження теми на 8 стор.)