Приваблива монархія

Потрапити до приміщення парламенту Швеції, Риксдаґу, дуже просто – з вулиці у Стокгольмі. Купуєте квиток на екскурсію і рухаєтеся за екскурсоводом. І ніяких особливих перевірок вашої особи охороною Риксдаґу. Забігаючи наперед, скажу: хоча Швеція – також «синьо-блакитна» країна, але все в ній не так, як в Україні. У першу чергу це стосується свобод і відкритості.

Українка у Риксдагу

Я досі не побувала в нашій Верховній Раді (чи легко пройти туди простим смертним, а не акредитованим журналістам?) А ось у Риксдаґ потрапила: там водили не тільки по різних кабінетах і залах, але показали й підвали. Один підземний перехід запам’ятався тим, що з нього добре видно рибалок, які майже під стінами парламенту можуть ловити лосося! Тут – прісне озеро Меларен, чисте, що напуває три мільйони населення.

Від 1971 року в Швеції діє однопалатний парламент. Швеція – конституційна монархія з парламентською формою правління. Будь-який шведський громадянин, досягнувши 18 літ, може бути обраним до Риксдаґу. Чи знаєте, що серед 349 його членів – одна українка? Це Марія Хассан, історик за фахом, яка у 80-х роках до Швеції потрапила зі Старокостянтинова, що на Хмельниччині. Вступила до соціал-демократичної партії, стрімка політична кар’єра – і 2002 року її обрали до Риксдаґу. Іммігрант, що прожив у Швеції три роки, має право обирати й виставляти свою кандидатуру на місцевих виборах.

Швеція – країна відкрита: що Риксдаґ для відвідувачів, що більшість урядових документів відкриті для перевірки громадськістю чи пресою. Усім громадянам надається право вільного пошуку та збору інформації, вільного висловлювання думки. Ці права записані в Акті про форму правління: найголовнішому з основних законів країни. Два інших основних закони – Акт про свободу друку та Акт про свободу самовираження, верховенствують над усіма іншими законами країни і охороняють демократичний лад.
Те, що закони у Швеції реально працюють, і що держава є колективним розумом народу, пересвідчилася під час журналістської поїздки в цю країну. Вражень – на  цілу книжку.

Хочете жити багато?

 Ще 1999 року міський голова Києва Олександр Омельченко, повернувшись зі Швеції, поділився з журналістами власним відкриттям, чому в цій країні високий рівень життя. «А тому, що Швецією керують жінки і король»,– сказав він. У цьому жарті – добра доля істини. Нині в цій країні найвищий відсоток депутатів-жінок (45,2) порівняно з іншими парламентами світу.
У Швеції фактично немає партій, які б не виступали за представництво жінок у владних структурах. Партійні списки часто складаються за принципом черговості: жінки і чоловіки представлені однаковою мірою. Рівність жінок і чоловіків у Швеції – не міф. Це головне. Цікаво, що Риксдаґ оформлено творами мистецтва, створеними переважно жінками. Це й гобелен у центральній залі, і ряд скульптур, і куточок пам’яті дипломата Рауля Валленберга, який рятував євреїв від фашистів.

Робота Риксдаґу багато в чому визначається законопроектами, які вносить уряд. А загалом усі законопроекти і депутатські пропозиції мають розглядатися й готуватися в одній із постійних комісій. Їх у Риксдаґу 16. Побували ми в залах засідань кількох комісій і у великій палаті-форумі, де відбуваються дебати й приймаються рішення.

У кількох словах про виборчу систему Швеції не розповісти. Вразило ось що. Опитані нами на вулицях, у магазинах упевнені: будь-яка фальсифікація виборів – неможлива. Шведи за бажання можуть голосувати за 18 днів до виборів поштою або відкликати свій голос і проголосувати заново. Будь-хто має право бути присутнім як спостерігач при голосуванні та при підрахунку голосів на дільницях.

Про депутатів. Тільки на час праці в Риксдаґу їм надається скромна однокімнатна квартира. Часто парламентарії добираються до місця роботи громадським транспортом (пригадайте Анну Лінд). Купити голоси? Шведи навіть не розуміють, що це! Оприлюднення факту корупції політика у Швеції означає втрату мандата. Викриття факту одержання хабара (хоч у 30 доларів) означає відставку. (Мінімальна пенсія – орієнтовно 400 доларів).

На що нарікають шведи? На те, що з 6,5 мільйонів виборців 30 відсотків голосують поштою, тим самим нехтуючи урочистість події. Що у виборах беруть участь до 80 відсотків тих, хто має право голосу – проти 90-92 відсотків у попередні роки. Що іноді доводиться нагадувати молоді про її конституційне право. Що недостатньо представлені в органах влади на всіх рівнях іммігранти, молодь і малозабезпечені верстви населення. Що в середніх школах Швеції не ставлять оцінок, тому – брак дисципліни. Тобто, рухатися є куди.

 Ця країна вперто рухалася від бідності до процвітання. Передусім завдяки взаємодовірі влади й народу. Це – національна ідея шведів, колективна політична воля до життя, гідного людини. Зізнаюся: не раз ловила себе на неісторичній думці: якби Карл ХІІ з Мазепою... До речі, перший посол Швеції в Україні М. Халлквіст відкривав пам’ятник Мазепі у його рідному селі на Білоцерківщині. Пригадалося: дружина Ярослава Мудрого – дочка шведського короля Інгіґерда. Назви дніпровських порогів, покритих із часів Дніпрогесу водою, – шведського походження. Відома українська громадська діячка Софія Русова – зі шведської родини Ліндфорсів.

Синьо-жовті кольори Швеції нагадували про Україну. І про її, наш – який там? – вибір...

Стокгольм – Київ