На верблюдах, але з комп’ютером

В Індії відбувся третій етап загальних виборів до Лок Сабху – нижньої палати парламенту. На жаль, вкотре не обійшлося без насилля.

У столиці Кашміру Шрінагарі місцеві сепаратисти закидали поліцейських камінням, а у штаті Маніпур обстріляли щонайменше шість виборчих дільниць. Про жертви не повідомляється. Остаточні результати волевиявлення індійців будуть відомі після четвертого і п’ятого етапів, призначених на 5 і 10 травня.

Найімовірніше, у боротьбі за 545 парламентських місць переможе Національний демократичний альянс – керівна коаліція на чолі з прем’єром Ваджпаї. Численні опитування, проведені після першого етапу голосування, свідчать про те, що альянс загалом випереджає свого головного конкурента – Індійський національний конгрес, який іде у союзі з конгресменами-націоналістами, комуністами та низкою інших регіональних партій.

Уперше в індійській та світовій практиці вибори відбуваються тільки в електронній формі, себто без виборчих бюлетенів взагалі.
Ще донедавна мільйони неграмотних індійців голосували прикладанням вимазаного чорнилом пальця до картки для голосування. Тепер усі 670 мільйонів натискають кнопки на спеціально розроблених для голосування комп’ютерах. Їх доводиться доставляти до найвіддаленіших сіл на гелікоптерах, яках, верблюдах або слонах.

Взагалі машини для голосування використовують у США, Бразилії, Нідерландах та ще деяких країнах. Але індійські комп’ютери унікальні тим, що їм не потрібні жодні бюлетені, і працюють вони за спрощеною технологією опрацювання результатів, яку більшість міжнародних експертів визнала такою, що забезпечує найбільшу чесність під час підрахунку голосів.