Із Зарафшана–до Дарниці

Із 19 до 26 квітня в Дарницькому районі перебувала делегація бізнесменів та ансамбль естрадного танцю «Соната» узбецького міста Зарафшан на чолі з хокімом (головою) Ахматом Умаровим.

– Співпраця з узбеками,– зазначив голова Дарницької райдержадміністрації Микола Кирилюк, – мала своє підґрунтя. Адже ми контактували ще за радянських часів. І хоча розвал Союзу дещо пригальмував ці відносини, та з початком нового тисячоліття економіко-культурні відносини знову набирають ваги. І перший значний крок було зроблено під час минулорічного візиту до Узбекистану заступника голови Київської міськдержадміністрації Валерія Кир’яна.

«Якщо тоді кияни завітали до нас здебільшого з діловими пропозиціями, то ми, доповнює голова міста Зарафшана Ахмат Умаров, – вирішили піти дещо іншим шляхом, – спочатку нагадати про себе киянам нашим співом та танцями, а вже за кілька днів перейти до справ. До речі, у нашому шістдесятитисячному містечку діють понад п’ятдесят різноманітних творчих колективів. І виступ «Сонати» є, так би мовити, першою ластівкою нашої співпраці».

Як вдалося з’ясувати, місто Зарафшан стало відоме киянам уже 30 років тому, коли деякі провідні гравці-ветерани київського «Динамо» брали участь у традиційному міжнародному турнірі на призи перших будівельників узбецького міста Зарафшан. Динамівська команда двічі поспіль ставала переможцем цих представницьких змагань, у яких виступають найсильніші ветеранські дружини Середньої Азії, Москви, Санкт-Петербурга, Києва, Мінська.